خبر یزد

آخرين مطالب

دکتر حسین‌زاده یزدی در نشست فرهنگ در بستر محلی یزد:

تکثر فرهنگی در ایران مایه انسجام اجتماعی است علمي

  بزرگنمايي:

خبر یزد - عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تکثر فرهنگی در ایران را به مثابه یک رنگین‌کمان تعبیر کرد که با هم در تضاد و تعارض نیستند و مایه انسجام اجتماعی در طول تاریخ بوده‌اند.
به گزارش ایسنا - منطقه یزد، دکتر «مهدی حسین‌زاده یزدی» در نشست فرهنگ در بستر محلی یزد که در راستای تقویت فرهنگ ‎ های محلی و بومی در دانشگاه یزد برگزار شد، همچنین هدف از برگزاری این نشست را تمرکززدایی فرهنگی دانست و گفت: تقویت فرهنگ‌های بومی و انعکاس هنجارها، معیارها، اخلاق و رسوم فرهنگی می‌تواند مرکز را در تصمیم‌گیری بهتر نسبت به استان‌ها یاری کند.
وی شورای فرهنگ عمومی وزارت ارشاد را سازمانی در راستای تقویت فرهنگ‌های بومی و محلی خواند.
شهر فراتر از ساختمان‌ها و و سازه‌ها
دکتر «سید علیرضا افشانی» عضو هیئت ‌علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد هم در این نشست که با همکاری پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی و دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد برگزار شد، شهر را فراتر از مجموع ساختمان‌ها و سازه‌ها دانست و خواستار توجه جدی به ارتباطات انسانی و شهروندی شد.
وی با اشاره به تحقیقات صورت گرفته در این رابطه، اظهار کرد: نتایج نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد نگرش غالب در مورد شهر و شهرسازی مبتنی بر نگاهی است که به مسائل عمرانی و ساختمان‌ها می‌شود در حالی که شهر محلی برای ارتباطات انسانی شهروندان است.
دبیر شبکه ملی جامعه و دانشگاه استان یزد افزود: بیشتر مدیران شهری از دانش‌آموختگان رشته‌های فنی هستند و این مسئله موجب تقویت نگاه عمرانی به شهر شده است.
افشانی سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری را متولی در نظر گرفتن مسائل انسانی در شهر و شهرسازی دانست.
وی همچنین رسالت جهت‌دهی به افکار عمومی را مسئله‌ای مهم دانست که جامعه‌شناسان باید این مسئله را جدی بگیرند.
یزد شهر نمادها و سنت‏های فراموش شده
دکتر «سیدمحسن سعیدی مدنی» دانشیار بخش مردم‌شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد هم در ادامه این نشست، شهر یزد را شهر نمادها و سنت‌های فراموش شده به ویژه در زمینه عزاداری‏های محرم دانست.
وی گفت: در گذشته مراسم‌هایی از قبیل بهر شهید و کلک در شهر یزد وجود داشته که امروزه به دلیل تغییرات فرهنگی که جامعه یزد پذیرای آن بوده است، نشانی از آنها یافت نمی‌شود.
وی سنگ‏زنی و چاووش ‎ خوانی را از دیگر مراسم‏های فراموش شده یزد دانست و اظهار کرد: در همه جوامع ادیان و مذاهب به عنوان پایه‌های فرهنگی ملت‌ها محسوب می‌شوند و این مسئله نشان می‌دهد که ساختارها معنا ‎ دار هستند.
وی شهر یزد را داری فرهنگی غنی و اصیل دانست و ضرورت احیای سنت‌های فراموش شده را برای تداوم فرهنگ یزدی عاملی مهم برشمرد.
اخلاق اقتصادی یزد به مثابه راهبرد و استراتژی
دکتر «منوچهر علی‌نژاد» استادیار دانشکده علوم اجتماعی هم اخلاق اقتصادی مردم شهر یزد را یک راهبرد و استراتژی خاص دانست.
وی گفت: برخی معتقدند که اخلاق در اقتصاد موضوعی بیگانه و بی‏ربط است اما حتی «آدام اسمیت» که به عنوان پدر علم اقتصاد شناخته می‌شود، مفهوم دست نامرئی عرضه و تقاضا را از آموزه‌های اخلاقی مسیحیت گرفت.
علی‌نژاد توسعه شهر یزد را در بستر محدودیت دانست و گفت: محدودیت‌های اقلیمی، توسعه ناشی از وجود امنیت نسبی و غلبه تاریخی فرهنگ محافظه‌کاری و همزیستی مسالمت‌آمیز از ویژگی‌های ساختاری شهر یزد است.
احیای فرهنگ دارالعباده؛ امکان یا ارتقا
دکتر «مسعود حاجی‌زاده میمندی» دانشیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد در این نشست به بررسی امکان احیای فرهنگ دارالعباده پرداخت.
وی گفت: با فرآیند جذب یزد در روند مدرنیزاسیون و توسعه بی‌اندازه، امکان احیای فرهنگ سنتی یزد وجود ندارد و بیشتر از مقوله ارتقا محسوب می‌شود تا احیاء.
وی همچنین پیشینه نامیده شدن یزد به دارالعباده را مربوط به زمان سلجوقیان و حاکمیت علاء الدوله بر این شهر دانست.
تغییرات فرهنگی و حوزه سلامت
دکتر «احمد کلاته ساداتی» استادیار دانشکده علوم اجتماعی نیز در این نشست به بررسی تاثیر تغییرات فرهنگی بر حوزه سلامت پرداخت.
وی ترویج فرهنگ خود درمانی به جای مراجعه به پزشک را از اثرپذیری‌های تغییرات فرهنگی در یزد دانست که در دراز مدت موجب بروز هزینه‌های زیادی برای شهروندان، نظام سلامت و کشور می‌شود.
توسعه پایدار با میراث ماندگار
دکتر «علی‌اکبر جعفری ندوشن» عضو هیئت علمی دانشگاه یزد هم در این نشست حفظ میراث سنتی و رویکرد سنتی مواجهه با طبیعت را گامی حیاتی در راستای توسعه پایدار شهر یزد دانست.
وی با اشاره به این که بافت تاریخی شهر یزد پس از موافقت کمیته میراث جهانی یونسکو در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید، گفت: در نظر کارشناسان این سازمان بین المللی، یزد تجلی بهره‏وری از منابع محدود برای بقا در دل کویر شناخته شده است.
جعفری ندوشن افزود: سازواره آبی قنات، مساجد، حمام‌ها، بازارها، خانه‌های سنتی، معابد ادیان دیگر، باغ‌های قدیمی و بطور کلی معماری و شهرسازی این شهر نمایانگر زیستگاهی سازگار با طبیعت خشک و گرم است.
وی تصریح کرد: ایجاد تمدن کاریزی و قنات در این سرزمین که حفر و راه اندازی آن دهها سال بطول می انجامد و نظام حقوقی بهره برداری آن مبتنی بر نوعی مشارکت عمومی منسجم و پایدار بوده است.
به گفته وی، گذشتگان ما، قنات را با قناعت سرشته اند چون بر این باور بودند که آب را باید به اندازه کرم زمین و قدر مقدور سفره های زیر زمین برداشت. آنان با آگاهی از واقعیت ‎ های این سرزمین خشک و محدودیت ‎ های اقلیمی ‎ اش و در سازگاری و رواداری با طبیعت کم آب به کاریزکاوی حسابگرانه رسیده ‎ اند.
جعفری اظهار کرد: ولع توسعه یافتگی صنعتی مبتنی بر صنایع آلاینده و آبخواه در دهه ‎ های اخیر همچون چاه ‎ های عمیق عملا منابع طبیعی ‎ اش را به محاق برده است و این شهر پر تاریخ و سازگار کویری را در معرض شکنندگی شدید منابع آبی قرار داده که مدنیت دیرپای آنرا تهدید می‏کند.
وی خاطرنشان کرد: از این رو با توجه به ثبت بافت تاریخی شهر و بازنگری رویکردهای توسعه ایی آن شاید بتوان گفت یزد در آستانه تجربه جدیدی متکی به صنعت گردشگری است چون در واقع این صنعت است که می‌تواند بدون اعمال فشار به منابع آب و خاک در این کویر سترون به خلق ثروت و زندگی مدد رساند.
جعفری ابراز امیدواری کرد که با ثبت این میراث پربهای جهانی و تغییر رویکرد توسعه صنعتی به توسعه گردشگری، گردشگری نیز همچون قنات ‎ های یزد، زمینه توسعه پایدار یزد را فراهم کند.
پیوستگی عناصر فرهنگی ایرانی با فرهنگ عامه
«صدیقه رمضانخانی» محقق و پژوهشگر حوزه فرهنگ در ادامه این نشست به واکاوی نمادها و نشانه‌های فرهنگی به ویژه در مراسم‌های مذهبی و عزاداری پرداخت.
نویسنده کتاب فرهنگ عامه یزد ادامه داد: شهر یزد دارای پیشینه تاریخی چندهزار ساله است. بسیاری از کنش‌های فرهنگی مردم در این شهر نیز قدمتی به بلندای تاریخ این شهر دارند.
این محقق و پژوهشگر حوزه فرهنگ ادامه داد: نخل ‎ برداری و آیین پرسه ‎ زنی از کنش‌های فرهنگی و مذهبی است که ریشه در آیین میترا دارد که در مراسم عزاداری‌های ما در ماه محرم از جمله زنجیرزنی‌ها و قمه‌زنی ‎ ها متجلی شده است.
رمضانخانی ادامه داد: تزئین نخل و علم‌ها با آیینه و فانوس، برگ درختان سرو، نارنج، کاج و غیره، نمونه‌های بسیار روشنی از تجلی عناصر فرهنگی میترا و ایران باستان در مراسم مذهبی است.
وی بیان کرد: در فرهنگ میترا، شیر حامی و یاور خورشید بوده است و این باور از فرهنگ میترا به اندیشه شیعی انتقال یافته و امام علی (ع) را اسدالله نامیدند.
رمضانخانی همچنین تقدس رنگ سبز و جلوه مذهبی دادن به آن را ناشی از رسوخ آموزه‌های زرتشتیان در اندیشه اسلامی دانست و گفت: زرتشتیان به واسطه احترامی که برای طبیعت قائل بودند و به آبادی و عمران زمین باور داشتند برای رنگ سبز نیز حرمت خاصی قائل بودند. این رنگ بعدها با ورود اسلام به ایران از حالت گذشته خود خارج و به نمادی مذهبی تبدیل شد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/67738/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باران سیل آسا شهر یزد را دچار آبگرفتگی کرد

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

فیلم / باران شدید و سیل در یزد

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

توجه به نیروی انسانی رویکرد قوه قضائیه است

خسارت‌های ناشی از سیل در جاده‌های استان یزد (فیلم)

بارش بی‌سابقه باران در تفت / جاری شدن سیل در رودخانه‌ها+فیلم

آخرین جزئیات سیل کم‌سابقه در یزد

امدادرسانی آتش‌نشانان یزد به خودروهای درگیر در فرونشست زمین

بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود

راه حل برون رفت از مشکلات کشور ایمان به شعار ما می‌توانیم است

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌های ناشی از سیل را کاهش داد

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌ ناشی از سیل را کاهش داد

تا 24 ساعت آینده میزان خسارت‌ها برآورد می‌شود

تکمیل راه آهن خواف هرات

وضعیت جاده‌های استان یزد / خسارت 6000 میلیارد تومانی سیل سال گذشته

جاری شدن سیل در رودخانه‌های تفت

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

انجام بیش از 331 هزار آزمایش کلرسنجی از شبکه‌های توزیع آب استان یزد

احتمال پس‌زدگی روان آب‌ها از شبکه فاضلاب خانگی یزد

استقبال گسترده دانش‌آموزان یزدی از رویداد ایده شو دانش‌آموزی

بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی

بارش باران سیل آسا در یزد

آغاز برداشت گل محمدی در شهرستان اشکذر

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

ناسا یک گام به کشف حیات بیگانه در مریخ نزدیک‌تر شد

ستاره هایی که درآسمان میبینیم چه اندازه ای هستند؟

تداوم طرح نور با جدیت

توقیف کامیون حامل سوخت قاچاق در یزد

دستگیری سارقان سابقه دار باطری خودرو در یزد

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی در یزد

خروش رودخانه فصلی در روستای سانیج+فیلم

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی پروژه عمرانی آبرسانی شهرستان میبد

چادرملو علیه چهار صحنه داوری نیم فصل دوم

لیگ دسته دوفوتسال بزرگسالان کشور

بررسی آخرین وضعیت طرح جذب منابع و سرمایه های خرد اتباع

آخرین جزئیات سیل در یزد | بارش بی سابقه باران در تفت ‌؛ آخرین شرایط در یزد چگونه است؟

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی طرح عمرانی آبرسانی شهر میبد

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی طرح آبرسانی شهر میبد