خبر یزد

آخرين مطالب

خطر شکاف علم و صنعت تهدیدی برای آموزش عالی کشور علمي

خطر شکاف علم و صنعت تهدیدی برای آموزش عالی کشور
  بزرگنمايي:

خبر یزد - یک مدرس دانشگاه تاکید کرد: اگر دانشگاه‌ها نسبت به ادغام صنعت کنونی کشور و علم دانشگاهی اقدام نکنند، باید تمام دانشگاه و سیستم آموزشی کشور در راستای برطرف کردن عواقب این بحران، تغییر کند .
«محمد مهدیان‌پور» مدرس دانشگاه علم و هنر در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، با اشاره به تمرکز دانشگاه‌های دولتی به بحث نظری دروس در ارائه آموزش‌ها، می‌گوید: اساساً در دانشگاه‌های دولتی، هدف پرورش دانشجو به عنوان یک تولید‌کننده علم تعریف شده که بتواند مرزهای دانش را حتی به میزانی ناچیز جابجا کند .
وی در رابطه ضعف‌های چنین تعریفی به عنوان نمونه اظهار می‌کند: مثلاً در رشته تخصصی برق، درسی کاملاً کاربردی تحت عنوان «تاسیسات» ارائه می‌شود که در واقع به بررسی نوع، توان و نحوه آرایش چیدمان چراغ‌ها در یک سالن یا فضایی مشخص به صورت کاملا آکادمیک و نظری و با محساباتی بسیار سنگین می‌پردازد و این در حالی است مباحث مذکور کاملاً کاربردی است و این سوال همیشه در اذهان دانشجویان این درس مطرح می‌شود که این درس را برای چه باید بیاموزند؟
این مدرس دانشگاه ادامه می‌دهد: البته همواره نیز از سوی اساتید به دانشجو چنین پاسخی داده می‌شود که «تو باید با این دانش به مدارج بالاتر بروی لذا باید پایه‌ و توانی قوی برای نوشتن و انتشار مقاله داشته باشی . »
وی با بیان این که هدف‌گذاری سیستم آموزش عالی نیز چنین پاسخی را می‌طلبد، تصریح می‌کند: زمانی که هدف‌گذاری آموزش عالی به صورت کنونی تعریف شوذ، قطعاً انتظار از دانشجو نیز بالا می‌رود و او در پاسخ به این انتظار باید بسیار تلاش و تقلا کند و در این میان فشار زیادی به دانشجو وارد می‌شود و تمرکز او را به دوره‌های مهارتی بسیار کمرنگ می‌کند.
لزوم توجه دانشگاه‌ها به دوره‌های عملی و کاربردی
مهدیان‌پور حرکت ناگزیر دانشجویان به سمت بازارهای آزاد را از ملزومات توجه دانشگاه‌ها به برگزاری دوره‌های عملی و کاربردی می‌داند و می‌گوید: در شرایط کنونی آموزش عالی، فارغ‌التحصیلان دانشگاهی ناچار به صرف هزینه‌های بسیار زیادی می‌شوند
وی حرکت ناگزیر دانشجویان به سمت دوره‌های مهارتی بازار آزاد را از ملزومات توجه دانشگاه‌ها به برگزاری دوره‌های عملی و کاربردی می‌داند و می‌گوید: در حالی دانشجویان ناچار به صرف هزینه‌های بسیار زیادی برای حضور در این دوره‌ها می‌شوند که غالباً نیز اطلاعات کافی از اساتید و مدرسان این دوره‌ها کسب نمی‌کنند.
مهدیان‌پور ادامه می‌دهد: البته در این رابطه نیز نمی‌توان به دانشگاه‌های دولتی خرده گرفت چرا که این قبیل دانشگاه‌ها متناسب با پتانسیل محدود و هدف‌گذاری کلان که آموزش دانشجویان نظریه‌پرداز است تاکنون بسیار موفق عمل کرده‌ و جایگاه کشورمان را در این حوزه ارتقاء بخشیده‌اند.
وی معتقد است که با اختصاص امتیازاتی به اساتید می‌توان آنها را راغب به برگزاری دوره‌های کاربردی برای دانشجویان کرد چرا که اساتید عمدتاً با نگاه ارتقای علم در این حرفه تلاش می‌کنند و شاید تنها اندکی آنها ‌با هدف درامدزایی به این حوزه روی‌ آورده‌ باشند لذا اعطای امتیاز هم‌وزن مقالات به اساتید انگیزه‌بخش آنهاست.
این مدرس دانشگاه علم و هنر که تاکنون قضاوت چندین ژورنال بین‌المللی در رشته‌ی برق را عهده‌دار بوده است، می‌گوید: داوری برخی مقالات ایرانی را انجام داده‌ام که از نظر محتوایی، بسیار قوی و های‌تک بوده‌اند ولی متاسفانه برای کشورمان کاربردی نبوده‌اند.
وی معتقد است که علوم دانشگاهی کشور بسیار جلوتر از صنعت فعلی کشورمان است به طوری که هر چند در برخی از رشته‌ها مانند رشته‌های نظامی و هسته‌ای بسیار پیشرفت کردیم اما هنوز در بسیاری از رشته‌های های‌تک، تکنولوژی لازم را نداریم.
وی در این رابطه به مقاله‌ی خود که هشت سال پیش منجر به رفع مشکل بزرگی از سیستم‌های برق کشور آمریکا شده بود، اشاره می‌کند و می‌گوید: هر چند داوران در قبال این مقاله به من تبریک گفتند ولی سوال مهم این است که «این اقدام من چه کمکی به کشورم کرده است؟»
کاربردی نبودن خروجی آموزش عالی در صنعت کشور
مهدیان‌پور در رابطه با استفاده از داده‌های علمی محققان و نظریه‌پردازان کشورمان در داخل کشور، اظهار می‌کند: باید ملزوماتی را از قبل در سیستم آموزشی و صنعت پیاده‌سازی کنیم تا علوم کشورمان کاربردی شود و بتوانیم به واسطه این علوم، مشکلات داخل کشور را برطرف کنیم چرا که با تداوم اهداف کنونی نظام آموزشی تنها می‌توانیم آخرین تکنولوژی روز دنیا را متحول کنیم در حالی که صنعت کشور ما با این تکنولوژی‌ها فاصله زیادی دارد .
مدرس دانشگاه علم و هنر با بیان این که کشورمان به لحاظ تولید و انتشار بهترین مقالات از جایگاه علمی بالایی در دنیا برخوردار است،‌ کاربردی کردن علوم کشورمان را مستلزم ادغام دیدگاه صنعتی و نظری دروس می‌داند و می‌گوید: برخی دروس به راحتی قابل ارائه با علم روز و صنعت کنونی کشورمان هستند ولی متاسفانه هنوز هم به روش نظری و نه عملی تدریس می‌شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به سوق یافتن علوم به سمت فرا رشته‌ای‌ها، تصریح می‌کند: در حال حاضر مرزهای دانش در رشته‌های مختلف گسترش پیدا کرده و رشته‌های مختلف با هم ترکیب شده‌اند به طور مثال در گذشته رشته خودروسازی، واحدهای محدودی برای آموختن برق خودرو نیز داشت اما اکنون عناوینی مانند خودروهای برقی به میان آمده که مرزهای مکانیک و برق را شکسته و آنها را در یکدیگر ادغام کرده است.
مهدیان‌پور ادامه می‌دهد: پای رشته‌های فرارشته‌ای به صنعت نیز کشیده شده به طوری که در خطوط تولید صنعت شاهد فعالیت ربات‌ها نیز هستیم و مهندس مسلط به برق و کنترل باید سررشته‌ای از علم رباتیک نیز داشته باشد، از این رو با پیشرفت تکنولوژی، کاربرد این علوم نیز بسیار گسترش یافته است.
وی با بیان این که صنعتکاران نمی‌توانند تنها متکی به تخصص باشند بلکه باید به علوم بین‌رشته‌ای نیز مسلط شوند، می‌گوید: گرایش‌های تحصیلی دیگر به آخر دوران خود رسیده‌اند و حتی از بین‌رشته‌ای نیز به فرارشته‌ای رسیده‌ایم لذا اگر علم و صنعت ما نتوانند به هم برسند، در این نقطه با شکاف عمیقی روبرو خواهیم شد که به راحتی نیز قابل جبران نیست .
مهدیان‌پور در پایان نیز خاطرنشان می‌کند: البته در شرایط کنونی، دانشگاه‌ها باید در وهله‌ی نخست به صنعت نزدیک شوند و در برنامه‌ای دراز مدت مانع ایجاد شکاف‌های عمیق بین این دو حوزه شوند ولی در صورتی که دانشگاه‌ها در این رابطه کاستی کنند زمانی فرا خواهد رسید که تمام دانشگاه و سیستم آموزشی کشور باید در راستای برطرف کردن عواقب این بحران، تغییر کنند .
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/71890/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است