خبر یزد

آخرين مطالب

زیلوی میبد، هنری که چشم‌ها را خیره می‌کند فرهنگي

زیلوی میبد، هنری که چشم‌ها را خیره می‌کند
  بزرگنمايي:

خبر یزد - یزد - کارشناسان سازمان جهانی صنایع‌دستی آبان 1397 در سفر به یزد ، میبد را به‌عنوان شهر جهانی زیلو معرفی و انتخاب کردند و این هنر به‌عنوان یکی از آثار ماندگار شرقی به جهانیان معرفی شد.
زیلو حاصل دسترنج هنرمندانی است که در کارگاه‌ها بخشی از وقت روزانه خود را برای آماده‌سازی نخ، چله‌کشی و برپایی دار برای بافت آن سپری می‌کنند.
به گزارش ایرنا ، برای آماده‌سازی نخ تار که با دستگاه و ماسوره‌های نخ انجام می شود، و چندلای نخ باهم جمع و نخی را باضخامت مناسب برای تار زیلو آماده می‌ کنند، نباید نادیده گرفت، زیرا چله دوانی، چله‌کشی، برپایی دار زیلو و بافت آن بسیار مهم و دقت و ظرافت خاصی می‌خواهد که در تمام مراحل تولید زیلو باید به آن توجه شود.
یکی از زیلوبافان میبد که به‌جز بافت زیلو، برپاکننده دار زیلو در منازل و شرکت تعاونی زیلوبافان است در ارتباط با سروکار کردن زیلو می‌گوید: برای انجام این کار باید دقت کرد، آنچه در 2 سرکار انجام می‌شود و به آن چله دوانی می‌گویند و با پیچ انداختن نخ‌ها و زیر هم دربردن آن‌ها همراه است که باید به‌خوبی و منظم انجام شود تاتارهای نخ ناهماهنگ در کنار هم جای نگیرند.
سید رضا سید الحسینی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در مرحله‌ای دیگر از کار چله‌کشی که نخ‌ها را بر روی 2 میله با فاصله زیاد از هم سوار می‌کنند، باید مواظب بود که تارها کم و یا زیاد نشود تا کار را خراب کند.
وی در ادامه توضیح داد : در قسمت انتهایی که نخ‌ها به میله دوم متصل می‌شود ، 2 میله یکی بالا و یکی پایین که به « نی بالا» و « نی پایین » معروف است ، قرار می‌دهند و بعد از آن با ظرافتی خاصی تارها را که در مرحله قبل در سرکار و انتهای آن پیچ داده بودند بر روی میله منظم می‌شود.
به گفته این زیلوباف در مرحله بعد با همراهی چند نفر میله انتهای کار کشیده می‌شود و با چوب زدن نخ‌ها را مرتب می‌کنند و بعد از آن تارهای مرتب‌شده توسط 2 نفر پیچانده و به‌ این‌ترتیب چله برای سوارشدن بردار زیلو آماده می‌شود.
وی با اشاره به اینکه برای سوار کردن چله بردار زیلو ابتدا باید میله ته کار به لوله انتهایی دار بسته شود یا به عبارتی دوخته می‌شود، افزود : دردارهای جدید که آهنی است ، برای به‌ اصطلاح راه نرفتن نخ‌ها بر روی لوله یک گونی به 2 طرف لوله می‌پیچند و بعد عمل پیچیدن چله به دور لوله پایین صورت می‌گیرد و به دنبال آن میله ابتدایی چله به بالای دار وصل می‌شود و عمل پیچیدن چله در بالا نیز مانند پایین انجام می‌شود تا، تارها به‌صورت منظم بر روی دار سوار شود.
آنچه زیلوباف میبدی در ادامه کار توضیح داد درباره « گُرت» گذاشتن زیلوست که ابتدا
«دوگزون» کردن را که مربوط به گرت ساده است انجام می‌دهند .
وی گفت : نی پایین مربوط به گرت ساده است که نخ‌های آن به 2 قسمت مساوی تقسیم و آن‌ها را زیرو رو می‌کنند ، نخ‌های رو مربوط به گُرت ساده بالا و نخ زیر مربوط به گُرت ساده پایین است.
سید الحسینی افزود : نی بالا نیز به‌وسیله نخ‌هایی که به‌اندازه 40 سانتیمتر بریده شدند به « شلیط » که مجموعه‌ای از نخ‌های تابیده است به‌صورت دسته‌ای کنار هم قرارگرفته و عامل نقش اندازی در زیلوست، متصل می‌شود.
دسته‌های شلیط را سفید جو، سیا جو ، مَج پایین ، برمج پایین ، برمج پایین میون ، مج میون ، برمج بالای میون ، برمج بالا ، مج بالا ، مَداخل پایین ، مداخل میون و مداخل بالا می‌گویند.
مج ها که کار نقش اندازی را انجام می‌دهند 13 تایی و هفت تایی هستند و نقش های بسیاری را می‌توان با آن‌ها بر تارهای زیلو انداخت.
با دسته‌های سفید جو، سیا جو ، مَداخل پایین ، مداخل میون و مداخل بالا نیز نقش اندازی حاشیه انجام می‌شود.
بافتن زیلو عملی است که بعد از آماده شدن دار زیلو با صبر و حوصله همراه با دقت و ظرافت کار زیلوبافان انجام می‌گیرد ، زیلوبافانی که باهمت و تلاش خود کسب حلال را پیشه خودکرده‌اند و به آن افتخار می‌کنند.
آن‌ها کار خود را نوعی تفریح می‌دانند که حتی گاهی گشت‌وگذار و گشتن در طبیعت هم نمی‌تواند در نظرشان بر کار زیلوبافی ترجیح داده شود.
کلافه‌های نخ‌های رنگی که بافت زیلو با آن انجام می‌شود ، ابتدا در کارخانه بر روی ماسوره‌هایی پیچیده می‌شود و سپس توسط ماسوره ‌پیچ یا ماسوره ور کن که عمدتا بانوان هستند ، دوباره برای بافت زیلو بستگی به ضخامت نخ ماسوره ، نخ چندین ماسوره روی یک میله که به آن‌هم می‌توان ماسوره گفت پیچیده می‌شود و به دنبال آن بعد از کامل شدن ماسوره میله از لابه‌لای نخ‌ها برای پیچیدن ماسوره بعدی بیرون کشیده می‌شود.
درگذشته پیچیدن ماسوره توسط بانوان در منازل در کنار آقایان که کار زیلوبافی را انجام می‌دادند با استفاده از چرخ و « چخکون» انجام می‌شد،همچنین چله‌کشی نیز در محلات با کمک کردن زیلوبافان به هم انجام می‌گرفت .
زیلوبافان به‌ویژه در محله بشنیغان میبد همسایه بودند و با رونقی خاص در کنار هم زندگی می‌کردند و هم کار زیلوبافی را انجام می‌دادند و خود می‌دانستند هرروز چه کسی دار تازه‌ای بر پا می‌کند تا به او کمک کنند.
اما اکنون زیلوبافی بیشتر در کارگاه‌ها انجام می‌شود و بانوانی که عمدتا همسر آن‌ها به زیلوبافی مشغول هستند و یا بانوانی که خود علاقه دارند کار ماسوره‌پیچی را که درآمد کمی هم دارد ، به‌تنهایی در منزل انجام می‌دهند و به این دل‌خوش هستند که دستمزد حلال آن را هزینه زیارت و کمک به همسر در اداره امور منزل می‌کنند.
زیلوبافی در میبد سابقه‌ای دیرینه‌ای دارد، برخی سابقه آن را به قرن هشتم هـ . ق و دوره مظفریان نسبت می‌دهند.
قدیمی‌ترین و درعین‌حال نفیس‌ترین زیلوهای میبد، به قرن 12 هـ .ق تعلق دارد و بر روی آن بیست‌وچهار سجاده طراحی‌شده است.
زیلو دست بافته‌ای زیبا و خاص مناطق حاشیه بیابان‌هاست، این فرش با نوع زندگی مردم منطقه تطابق دارد و بخشی از اعتقادات مذهبی، تاریخ، معماری، طبیعت و گویش مردم این نواحی نیز، بر تاروپود آن نقش بسته است.
زیلو نوعی زیرانداز و کف‌پوش دست‌بافت است که با نخ بافته می‌شود و شباهت زیادی به حصیر دارد و در برخی مناطق ایران استفاده می‌شود و زیلو هنر مردم کاشان و میبد است.
میبد یکی از مراکز عمدهٔ زیلوبافی بوده و سال‌ها قبل، صدها خانوار از محل درآمد آن امرارمعاش می‌کردند.
زیلو هرچند به‌ظاهر یکدست بافته نخی ساده است اما بررسی فنون و فن بافت آن نشان می‌دهد که غنای فرهنگی و فکر و اندیشه بارورشده‌ای در پس هر تاروپود آن خفته است.
زیلو در نقش و بافت، شباهت زیادی به حصیر، اولین دست بافته بشر دارد و مثل حصیر یکی از موارد استفاده آن در مساجد و مصلی و اماکن متبرکه است بنابراین می‌توان احتمال داد که زیلوبافی یا مرحلهٔ تکامل‌یافتهٔ حصیربافی است یا بافندگان آن از این صنعت الهام گرفته‌اند.
سال‌ها قبل، صدها خانوار میبدی از بافتن این هنر و صنعت امرارمعاش می‌‌کردند اما در سال‌های اخیر تقریباً کنار گذاشته‌شده بود تا اینکه از سال 88 با تلاش میراث فرهنگی، احیا شد .
تجهیز کارگاه‌ها ،آموزش، پرداخت تسهیلات به زیلوبافان و در اختیار گذاشتن رایگان دار زیلوبافی به بافندگان ازجمله اقدامات میراث فرهنگی برای احیای این صنعت دستی است.
یزد - کارشناسان سازمان جهانی صنایع‌دستی امسال در سفر به یزد ، میبد را به‌عنوان شهر جهانی زیلو انتخاب کردند و این هنر به‌عنوان یکی از آثار ماندگار به جهانیان معرفی شد، زیلو حاصل دسترنج هنرمندانی است که در کارگاه‌ها بخشی از وقت روزانه خود را برای آماده‌سازی نخ، چله‌کشی و برپایی دار برای بافت زیلو سپری می‌کنند.
9934/ 2047/

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/74003/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برخورد قضایی با پرنده فروشان دوره گرد در بافق

تاکید نماینده مردم اردکان بر تکمیل پروژه‌های نیمه تمام حوزه بهداشت

امید آفرینی و مشارکت عمومی نقش مهمی در تحقق شعار سال دارد

پیدا شدن پیکر بی جان 2 جوان در این استان

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

«از هرات تا تهران» آماده نمایش شد/2 انتصاب در انجمن سینمای جوانان

استاندار یزد: گره‌های ذهنی حجاب پاسخ داده شود

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

اعلام اسامی محرومان هفته بیست و هشتم لیگ یک

پیروزی نماینده بافق در مرحله پلی‌آف فوتسال

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

رشد درآمد‌های وصولی گمرک یزد

کمک کانون آستان قدس شهید چمران یزد به آزادی زندانیان غیر عمد

اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خسارت به شبکه زیرساختی قنوات

«از هرات تا تهران» آماده نمایش شد

دستگاه‌ها وظایف خود را در بحث کودکان کار و خیابان جدی‌تر دنبال کنند

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

رشد 7 برابری استقبال از رویداد ایده شو

افتتاح طرح‌های بزرگ در بهاباد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

بررسی و کنترل وضعیت آبگیری بندهای تغذیه مصنوعی در حین وقوع سیل

دلیل تعویق بهره برداری خط انتقال آب از دریا به استان چیست؟

طرح‌های بزرگی در بهاباد افتتاح می‌شود

اجرای ضوابط مناسب سازی مستلزم همکاری همه دستگاه ها

برگزاری آزمون المپیاد دانشجویی کشور در دانشگاه اصفهان

پیروزی تیم پاس بافق در هفته اول مرحله پلی آف لیگ دسته 2 فوتسال

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارد

پیروزی نماینده بافق در مرحله پلی آف فوتسال

ساخت مسکن برای محرومان با نگاه ویژه انجام شود

تولید 750 تن ماهی سردآبی در استان یزد

ایجاد 31 هزار اشتغال به همت ستاد اقتصاد مقاومتی قوه قضائیه در استان یزد

ارتقای سیما و منظر شهری با تقویت روشنایی شهر

توصیه امام جمعه یزد به دانشگاه‌ها درباره بی‌حجابی

وصول بیش از 161 هزار میلیارد ریال درآمد از بخش‌های مختلف استان

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز