خبر یزد

آخرين مطالب

نقد و بررسی فیلم «قصر شیرین»: روزی روزگاری جاده فرهنگي

نقد و بررسی فیلم «قصر شیرین»: روزی روزگاری جاده
  بزرگنمايي:

خبر یزد - قصر شیرین فیلمی به کارگردانی و تهیه‌کنندگی رضا میرکریمی و به نویسندگی محسن قرایی و محمد داودی ساخته سال 1397 است. این فیلم در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور دارد
حامد بهداد در فیلم «قصر شیرین» رضا میرکریمی : جشنواره فجر 97
رضا میرکریمی، وقتی «زیر نور ماه» را ساخت، تبدیل شد به پدیده سینمای ایران. درامی قصه‌گو، با دغدغه‌های جدی و جهان داستانی متفاوت ازآنچه بر پرده سینما می‌گذشت. میرکریمی، مسیر درخشانش را با «خیلی دور، خیلی نزدیک» و « به همین سادگی» ادامه داد و حتی با یک «حبه قند»، به سینمای خود پایبند ماند. اما دو اثر اخیر میرکریمی، «امروز» و «دختر»، فیلم‌های ناامیدکننده‌ای بودند که هم عنصر قصه‌گویی‌شان می‌لنگید و هم از سینمای دوست‌داشتنی میرکریمی فاصله زیادی داشتند.

پوستر فیلم «قصر شیرین»
«قصر شیرین»، آخرین اثر میرکریمی، بوی خوش دنیای فیلم‌سازی این کارگردان را همراه دارد. میرکریمی، در «قصر شیرین»، بار دیگر به سراغ طبقه کارگر جامعه می‌رود و گرچه انتقادات اجتماعی مختلفی را هم مطرح می‌سازد، اما این انتقادات شالوده اثرش را نمی‌سازد. «قصر شیرین»، بیش از همه رجعت میرکریمی، به فضای قصه گوی اثر محبوب جاده‌ای‌اش، «خیلی دور، خیلی نزدیک» است.
پدری که در یک سفر، فرزندانش را بازمی‌شناسد و رابطه‌ای جدید با آن‌ها را شروع می‌کند. «قصر شیرین»، روایت مردی به نام جلال با بازی حامد بهداد است که بعد از یک تصادف غیر عمد که منجر به فوت‌شده، از محل حادثه می‌گریزد، اما همسرش، شیرین جای او را به پلیس نشان می‌دهد. شیرین، همه زندگی‌اش را می‌فروشد و دیه جلال را پرداخت می‌کند، اما جلال، دل‌چرکین او و فرزندانش را ترک می‌کند و به شهری دیگر می‌رود و زندگی جدیدی شروع می‌کند. بعد از سه سال، جلال بازمی‌گردد تا درحالی‌که شیرین در مرگ مغزی به سر می‌برد، ماشین او را بفروشد و امور اداری مربوط به بیمارستان را انجام دهد و دراین‌بین مجبور می‌شود، فرزندانش را که سه سال است ندیده است را نیز با خود ببرد.

نشست خبری فیلم «قصر شیرین» در جشنواره فجر 97
جلال، مردی عبوس، تندخو و کم‌حرف است و حالا با دو کودکی هم‌سفر است که تصور دیگری از او در ذهن دارند. جلال متوجه می‌شود که شیرین در غیاب او، با قصه‌ها و خیال‌پردازی‌های گوناگون، جای خالی او را در ذهنیت بچه‌ها ساخته است، از قصری گفته که او مشغول ساختش است، به‌جای او برایشان نامه نوشته و هدیه خریده است و حالا، جلال واقعی پیش روی این کودکان است.«قصر شیرین»، مقدمه‌ای طولانی دارد و حداقل یک‌سوم زمان فیلم، طول می‌کشد تا بیننده نسبت کاراکترها را باهم بشناسد، قصه کلی را دریابد و متوجه شود، این درام به کدام سمت قرار است برود. در این مدت، رابطه جلال با همسر جدیدش و حضور دو کودک کنجکاو در ماشین او، از افت شدید قصه جلوگیری می‌کند. باوجودآنکه شیرین در تمام روایت، کاراکتر غایب است، اما با همان چیزهایی که از او می‌شنویم، متوجه می‌شویم چقدر با همسر جدید جلال متفاوت است. جلال و همسرش، با زبان ترکی باهم صحبت می‌کنند تا کودکان متوجه حرف‌هایشان نشوند، اما این زبان مشترک، انگار تنها حلقه اتصال جلال و همسر جدید است، همسری که از بیخ و بن با شیرین متفاوت است.

حامد بهداد در فیلم «قصر شیرین»
در صندلی عقب، کودکان نشسته‌اند، با دنیای کودکانه‌شان و ترس‌ها و قصه‌ها و همه آنچه دنیای یک کودک را می‌سازد. شیرین‌زبانی‌های دختر کوچک در کنار چشمان نگران برادر بزرگ‌ترش که بیش از او می‌تواند اتفاقات را تحلیل کند، عنصری در روایت و پرداخت میرکریمی است که بیننده را علی‌رغم وجود قصه‌ای ملموس در نیمه اول فیلم، دل‌زده نمی‌کند.
وجود دو کودک در «قصر شیرین» که بازی روانی ارائه می‌کنند و بیننده را مجاب می‌کنند وجود دوربین را فراموش کند، از برجسته‌ترین نکات «قصر شیرین» است. همراهی این دو با جلال، از همان ابتدا، جرقه نشانه‌هایی است از نزدیکی و علاقه میانشان. دخترک که سن کمتری دارد و راحت‌تر حرف‌های مادر را باور کرده، به‌راحتی به پدر اعتماد می‌کند و با او همراه می‌شود، اما پسرک هم، باوجود تلاشش برای اینکه نشان دهد دلخور است، آن‌قدر به پدر یا بهتر است بگوییم تصویر او وابستگی دارد که هنگام درگیری دایی‌ها و جلال، به او پناه ببرد و احساس کند با حمله به پدر به او خیانت شده است. همین رشته‌های باریک از علاقه و وابستگی میان جلال و فرزندانش است که باعث می‌شود وقتی جلال ویدیویی در تبلت پسرش می‌بیند، احساساتی شود و کمی، فقط کمی بیشتر به زندگی که پشت سر گذاشته است نزدیک‌تر شود.
با پایان «قصر شیرین»، قصه جلال و فرزندانش، پایان نمی‌یابد. علاقه و ارتباط تازه شکل‌گرفته میان پدر و پسر، شاید نشان از بهبود باشد، اما هنوز نیمی از راه مانده و جلال، هنوز همان مرد عبوس ابتدای فیلم است. اینکه در ادامه چه اتفاقی برای این خانواده کوچک می‌افتد و آیا جلال واقعاً فرزندانش را به عمه‌شان خواهد سپرد، قصه‌ای دیگر است که در ذهن بیننده ادامه پیدا می‌کند.

فیلم سینمایی «قصر شیرین» با بازی حامد بهداد
میرکریمی، در «قصر شیرین» به جزئیات قصه‌اش هم توجه ویژه‌ای کرده است. در همان ابتدای فیلم، وقتی جلال برای بردن ماشین می‌آید و به داخل گلخانه شیرین سرک می‌کشد و نقاشی کودکانه‌ای بر دیوار گلخانه می‌بیند، یا سکانسی که پسرک موذیانه پاکت سیگار پدر را خالی می‌کند، وقتی در میان دعوای جلال و همسرش، دو کودک به این نتیجه می‌رسند، پدر و شریکش ورشکست شده‌اند، فرار نافرجام کودکان برای پیوستن به خانواده‌ای که می‌شناسند و شلواری که از شیشه ماشین، رو به آفتاب بی‌رمق عصر قرارگرفته تا خشک شود، همه عناصر ظریف و درعین‌حال ملموسی هستند که با توجه به آن‌ها، میرکریمی، قصه‌اش را واقعی‌تر می‌کند و بیننده را با کاراکترهایی که فقط یک برهه چندساعته از زندگی‌شان را می‌بیند همراه می‌کند. «قصر شیرین»، هرچه بیشتر پیش می‌رود، بهتر می‌شود، قصه‌اش بسط می‌یابد و کاراکترها در ارتباط نزدیکی باهم قرار می‌گیرند. گرچه «قصر شیرین»، یک نقطه اوج اساسی در قصه‌اش ندارد، اما با تک سکانس‌ها و به مدد دیالوگ‌نویسی روان و جذاب میان کاراکترها، می‌تواند بیننده را همراه کند و مهم‌تر از همه، ریتمی دارد که ضرباهنگ فیلم را از ابتدا تا آخر حفظ می‌کند و حوصله بیننده را از قصه کم حادثه پیش رویش سر نمی‌برد.

فیلم «قصر شیرین» در جشنواره فجر 97
از سوی دیگر، باوجوداینکه در «خیلی دور، خیلی نزدیک»، میرکریمی، یک درام جاده‌ای زیبا را به نمایش می‌گذارد، اما در «قصر شیرین»، از فضا و جاده‌ای که در اختیار دارد به‌خوبی استفاده نمی‌کند، و نه‌تنها دوربین را روی کاراکترهایش نگاه می‌دارد، حتی در سکانس‌هایی که خارج از ماشین می‌گذرد هم به تصاویرش عمق نمی‌بخشد.

فیلم سینمایی «قصر شیرین»
«قصر شیرین»، در فیلم‌نامه مشکلات زیادی دارد که بارزترین آن‌ها، همان مقدمه طولانی و عدم وجود نقطه اوج در روایت است که منجر می‌شود با یک درام بی افت‌وخیز همراه شویم که بازیگران، یعنی حامد بهداد و دو بازیگر کودک که زیبا ظاهر می‌شوند، این نقص را تا حدی می‌پوشاند. درنهایت، «قصر شیرین» یک فیلم متوسط است با ایراداتی که گاه‌به‌گاه در مسیر پیشروی قصه خودنمایی می‌کنند، اما در میان آثار اخیر میرکریمی، بهترین است و در کل، بافرم و قصه تروتمیزی که دارد می‌تواند نوید بازگشت میرکریمی به سینمایش باشد.
بیشتر بدانید : حامد بهداد و رنج هایش در فیلم «قصر شیرین» + عکس
بیشتر بدانید : تصویر حامد بهداد روی پوستر «قصر شیرین»
بیشتر بدانید : معرفی 22 فیلم حاضر در جشنواره فیلم فجر سال 97
بیشتر بدانید : حامد بهداد و ژست های عجیب غریبش در نشست خبری «قصر شیرین»
منبع: بلاگ نماوا

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/79779/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتحادیه شهرداران در کشور تشکیل می‌شود

وقتی مرمت و بازسازی آب انبار قدیمی در یزد به فراموشی سپرده شد + فیلم

شناسایی 600 ملک مازاد دولتی در استان یزد

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

مجموعه‌ای فرهنگی با رنگ و بوی دفاع مقدس در یزد

ترک‌های امیرچقماق جدی است

افتتاح جشنواره پادکست «قصه‌های خوب با صدای خوب برای بچه‌های خوب» در کرمان

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

دستگاه‌ها وظایف قانونی خود را انجام دهند

استفاده از تمام ظرفیت‌ها برای کاهش خسارت‌های سیلاب

قدردانی از زحمات نیروی انتظامی استان یزد

جلسه شورای اجتماعی استان یزد برگزار شد

کمک 10 میلیارد ریالی پدر شهید برای ساخت مدرسه

بررسی رویه‌های پوشش و عفاف در دانشگاه یزد

ضرورت توجه شاعران به ایثارگران تاریخ ایران

اهمیت توجه شاعران به ایثارگران تاریخ ایران

یزد، میزبان اردوی تیم ملی اسکواش بانوان

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید نادر مهدوی

ابطال رأی‌های کمیسیون بند 20 ماده 55 قانونی نیست

هیچ مانعی برای برنامه های فرهنگی در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت وجود ندارد

دیدار با جانبازان دفاع مقدس در میبد

خلاقیت و نوآوری در میان دانش‌آموزان تقویت شود

راهپیمایی حمایت از عملیات غرور آفرین «وعده صادق»

موضوع ایثار و شهادت موضوع بسیار مهم دولت سیزدهم است/بکارگیری ظرفیت های مردمی از برنامه های جدی بنیاد است

شهدا، فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه داشته اند

تجلیل از کارکنان آزمایشگاه مرکز بهداشت مهریز

(تصاویر) بارش باران در یزد

منطقه زیبای پامنار خوزستان

هدایت دانشجویان در قالب طرح بورسیه به صنایع میبد

رگبار پراکنده و بارندگی در برخی مناطق استان یزد

ساماندهی و اصلاح نقاط حادثه خیز در میبد

بارش باران در یزد

نقش ارتش در دفاع مقدس و امنیت تبیین شود

غیر قانونی بودن ابطال رأی‌های کمیسیون بند 20 در رابطه با مشاغل محیط زیستی

ابطال آرای کمیسیون بند 20 ماده 55 قانونی نیست

بهره برداری از شبستان امامزاده عبدالله تا پنج ماه آینده + عکس

برپایی نمایشگاه دست‌های کوچک اندیشه‌های بزرگ در یزد

اعزام 10 تیم هلال احمر یزد به سیستان و بلوچستان

٣ مفقودی سیل جنوب کرمان پیدا شدند

ماجرای تنبیه بدنی وحشتناک دانش‌ آموز مرزن‌ آبادی

احتمال وقوع سیل در این سه استان

تجهیزات شهرداری اردکان مناسب نیست

بهره برداری از شبستان امامزاده عبدالله به زودی

تشریح برنامه‌های هفته سلامت در مهریز

1200 تن شکر در سکوهای تنظیم بازار یزد توزیع می‌شود

حمله افراد ناشناس به کارشناسان اورژانس اهواز

پزشک قلابی در خاتم یزد دستگیر شد

اولین نشست رفع موانع سرمایه گذاری جزیره کیش درسال جهش تولید با مشارکت مردم

خدمت توام با تکریم مهمترین اصل در بنیاد شهید و امور ایثارگران است

تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از جانباز سرافراز سرتیپ دوم صلواتی