خبر یزد

آخرين مطالب

/گزارش/

روستایی با تمدن چند هزار ساله در هاله‌ای از بی‌توجهی فرهنگي

روستایی با تمدن چند هزار ساله در هاله‌ای از بی‌توجهی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - روستای تاریخی ارنان از توابع شهرستان مهریز در استان یزد به‌رغم وجود سنگ‌نگاره‌هایی چند هزار ساله که حکایت از تمدنی کهن در این منطقه دارد، نیازمند توجه بیشتر در حوزه گردشگری است.
«ساشا ریاحی‌مقدم» مشاور اداره کل میراث فرهنگی استان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، در مورد این روستای تاریخی می‌گوید: ارنان که روستایی واقع در پای تک‌کوهی به همین نام است و در زبان محلی به آن «ارنون» نیز گفته می‌شود، در واقع سکونتگاهی شکل گرفته در کنار یکی از مسیرهای فرعی و باستانی از فارس به کرمان بوده است.
وی سنگ‌نگاره‌های تاریخی کوه ارنان را متعلق به دوران کهن می‌داند و عنوان می‌کند: این تخته‌سنگ‌ها بیانگر سکونتی دیرینه در این روستا است و در واقع روستای کنونی بازمانده همان سکونتگاه کهن است.
این پژوهشگر حوزه میراث فرهنگی به وجود قلعه‌ای قدیمی در این روستا اشاره و در مورد تاریخچه‌ی آن تصریح می‌کند: مردم این روستا که در مسیر کاروان‌ها و به تبع در معرض حمله و غارت راهزنان قرار داشتند، نسبت به ایجاد قلعه مذکور اقدام کرده بودند.
وی اضافه می‌کند: البته بعدها به دنبال ایجاد اراضی کشاورزی در فضای بیرونی قلعه، برخی ساکنان نیز در این قسمت ساکن شدند و حیات در این روستا با وجود منابع آبی کافی تاکنون هم برقرار مانده است.

یادگاری‌نویسی بر سنگ‌نگاره‌های چند هزار ساله
البته دهیار این روستای تاریخی نیز به قدمت بالای تاریخی و ظرفیت‌های آن اذعان دارد ولی در حین حال از بی‌توجهی مسئولان میراث فرهنگی به سنگ‌نگاره‌های چند هزارساله ارنان گلایه می‌کند.
«محمود زارع ارنانی» در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، در این باره اظهار می‌کند: سنگ‌نگاره‌های کوه ارنان که نشان از تمدن دیرین این روستا دارد، در حال حاضر تبدیل به تخته‌‌سنگی برای نوشتن یادگاری بازدیدکنندگان شده است.
وی اضافه می‌کند: قدمگاهی منسوب به حضرت علی(ع) نیز در این روستای تاریخی و در نزدیکی همین سنگ‌نگاره‌های تاریخی وجود دارد که از بناهای تاریخی ارنان محسوب می‌شود.
این مسئول با اشاره به مجتمع تفریحی و گردشگری ایجاد شده در مجاورت کوه ارنان، تصریح می‌کند: این روستای تاریخی پتانسیل بالایی در جذب گردشگر دارد و می‌تواند با بهره‌گیری از این ظرفیت، درآمد پایداری داشته باشد.
وی با اشاره به قلعه تاریخی این روستا به عنوان یکی از دیگر ظرفیت‌های گردشگری روستای ارنان، می‌گوید: فروریختن سر در این قلعه تاریخی، یکی از مشکلاتی است که هنوز توسط اداره کل میراث فرهنگی برطرف نشده و این در حالی است که این قلعه یکی از نمادهای تاریخی این روستاست و در گذشته جمعیت تمام روستا را درون خود پناه می‌داده است.
زارع ارنانی از استقبال گردشگران و حتی شهروندان یزدی از این روستای زیبا و تاریخی یاد می‌کند و می ‎ گوید: این روستا در ایام عادی سال بیش از 300 نفر جمعیت ثابت دارد ولی در تابستان و فصول خوش آب و هوای سال به 800 نفر و گاهاً در تعطیلات به بیش از 1000 نفر نیز می‌رسد.

انتقال سنگ‌نگاره‌ها به موزه در صورت تهدید سلامت
«سید مصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به این که یادگاری‌های روی سنگ نگاره‌های کوه ارنان متعلق به گذشته است، به خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، می‌گوید: این یادگاری‌ها و حتی جای شلیک گلوله‌ای که بر بدنه این سنگ‌نگاره‌ها دیده می‌شود، به چند سال گذشته تعلق دارد و اخیرا گزارشی مبنی بر آسیب به این سنگ نگاره‌ها دریافت نشده است.
وی در همین رابطه می‌افزاید: یزد یکی از شهرهای غنی از نظر سنگ‌نگاره است و شامل آثاری از این سنگ‌نگاره‌ها در بخش‌هایی از تفت، بهاباد، بافق، شواز و گاریز است که حتی برخی از آن‌ها قدمتی بیش از سنگ نگاره‌های کوه ارنان دارند.
این مسئول از جداکردن برخی از سنگ نگاره‌ها و قرار دادن آن‌ها در موزه سنگ زندان اسکندر یاد می‌کند و می‌گوید: هر چند جداکردن سنگ‌نگاره‌ها از کوه‌ها و قرار دادن آن‌ها در موزه منطقی نیست اما اگر سلامت این آثار باستانی چند هزارساله تهدید شود، ناچار به انجام این کار خواهیم شد.
وی با تاکید بر این که حفظ سنگ‌نگاره‌ها بیش از آن‌ که نیازمند جداکردن از کوه‌ها باشد، به ارتقای فرهنگ مردم در محافظت از آن‌ها نیاز دارد، می‌گوید: بعضاً ابعاد برخی از این تخته سنگ‌ها بزرگ است و جدا کردن آن‌ها از کوه کار راحتی نیست.
فاطمی در رابطه با سلامت سنگ‌نگاره‌های چند هزار ساله کوه ارنان نیز یادآور می‌شود: خوشبختانه با ارتقای سطح فرهنگ عمومی وضعیت این سنگ نگاره‌ها نسبت به گذشته بهتر است و به تازگی نیز هیچ گزارشی در مورد آسیب آنها دریافت نشده است.

عدم تخصیص بودجه برای مرمت قلعه ارنان
فاطمی در مورد مرمت قلعه تاریخی این روستا هم تصریح می‌کند: در حال حاضر اعتبار مورد نیاز برای ترمیم و رسیدگی به این بنای تاریخی هر چند در قالب اعتبار اضطراری نیز تخصیص نیافته و رسیدگی به بافت این قبیل اماکن، حمایت بخش خصوصی را می‌طلبد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان وجود بیش از 200 هزار بنای تاریخی و 20 هزار اثر تاریخی ثبت شده در استان را لازمه اولویت‌بندی این بناها و تخصیص بودجه براساس این اولویت‌ها عنوان می‌کند.
گزارش از: فاطمه رهبر یزدی
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/85924/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است