خبر یزد

آخرين مطالب

/گزارش/

گردشگری طبیعی کابوس محیط زیست ایران فرهنگي

گردشگری طبیعی کابوس محیط زیست ایران
  بزرگنمايي:

خبر یزد - هرچند گردشگری طبیعی یکی از فرصت‌های بکر برای رونق اقتصادی در شرایط سیاسی و نوسانات اقتصادی کنونی کشور است ولی به دلیل برخی سیسات‌گذاری‌های نادرست می‌تواند تهدیدی برای بقای محیط زیست و طبیعت کشورمان نیز محسوب شود.
«محمد درویش» فعال محیط زیست و مدیر کل سابق دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، با اشاره به این که مهمترین چالش گردشگری طبیعی عدم برخورداری مدیران سازمان‌های محیط زیست و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از فهم علم گردشگری طبیعی است، اظهار می‌کند: متاسفانه تا زمانی که سازمان محیط زیست سیاستی بر مبنای بستن درها و سازمان میراث فرهنگی سیاستی بر مبنای فروش طبیعت دارد، نمی‌توان انتظار پیشرفتی در این حوزه داشت.
وی غفلت و سهل‌انگاری وزارت علوم در حوزه تربیت تور لیدرها و دغدغه‌مندان حوزه محیط زیست و گردشگری را یکی از دیگر چالش‌های حوزه گردشگری طبیعی عنوان می‌کند و می‌گوید: در حالی که وزارت علوم باید سرفصل‌های روان شناختی و تنوع زیستی را در ارجعیت سرفصل‌های خود قرار دهد اما در این رابطه از مطالب کپی شده استفاده کرده یا این که سهل انگارانه از مبحث گردشگری طبیعی گذشته است.
این فعال محیط زیست در این رابطه همچنین اضافه می ‎ کند: علی‌‌رغم موارد مذکور، فارغ‌التحصیلان این حوزه نیز اندک و با اثرگذاری کم و نامطلوبی هستند.
وی با تاکید بر این که نباید انگشت اتهام را به سمت مردم نشانه رفت، تصریح می‌کند: زمانی که قشر فرهیخته جامعه از حوزه‌های محیط زیست و گردشگری کشور دچار فقری عیان هستند، نمی‌توان از مردم انتظاری داشت و انگشت اتهام را به سمت مردم نشانه رفت.
درویش راهکار اصلی توسعه گردشگری طبیعی را ارتقای آگاهی سیاست‌گذاران و مدیران سازمان‌های محیط زیست و میراث فرهنگی عنوان و بیان می‌کند: ضمن ارتقای دانش عمومی وزارت علوم، در گام بعدی نیز آموزش و پرورش می‌تواند در قالبی جذاب و فارغ از کتاب‌ها به گردشگری طبیعی بپردازد و با برگزاری اردوهای طبیعت‌گردی خارج از کلاس‌های درسی، تجربه‌های دانش‌آموزان را افزاش دهد.
وی با بیان این که معرفت، دانایی و تخصص هزینه دارد، در پایان سخنانش تصریح می‌کند: دستیابی به این علم فوایدی بیش از هزینه‌کرد اولیه آن دارد لذا از منظر دیگر، مردم و دولت باید به هم اعتماد کنند و این سرمایه‌های اجتماعی را حفظ کنند چرا که در غیر این صورت به فروپاشی سرزمینمان منجر خواهد شد.
لزوم ارتقای شناخت و آگاهی مردم نسبت به طبیعت
با این حال «سید مصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یزد نظری متفاوت دارد و با اشاره به ضعف موجود در زمینه طبیعت‌گردی، تاکید می‌کند: تا زمانی که آموزش و شناخت عمومی نسبت به طبیعت فراگیر نشده است نباید به طور وسیع مناطق طبیعی را معرفی کنیم.
این مسئول در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، با اشاره به این که ایران در حوزه طبیعت‌گردی و شناخت طبیعت، مبتدی است، اظهار می‌کند: دستگاه‌ها و مردم کشورمان در زمینه شناخت طبیعت فاقد آگاهی‌های لازم هستند و لذا حضور در طبیعت نیازمند آموزش و شناخت بیشتر در این رابطه است.
وی اضافه می‌کند: آموزش افراد در این حوزه باید آموزشی همگانی و فراگیر باشد و متولیان امر به ویژه صدا و سیما باید بسیار تخصصی و ویژه در این رابطه ورود کنند.
مدیر کل میراث فرهنگی یزد دشت لاله‌های یزد و غارهای طبیعی را مهمترین مناطق در دست آسیب مردم عنوان می‌کند و می‌گوید: عدم معرفی برخی از مناطق طبیعی منجر به جلوگیری از آسیب به این مناطق می‌شود.
وی به برگزاری جشنواره ریواس در منطقه علی آباد چهل گزی اشاره و خاطرنشان می‌کند: در این جشنواره سعی کردیم تا هر چند پراکنده با میزبانی از مردم و گردشگران، شناخت آنها را نسبت به گردشگری طبیعی ارتقاء بخشیم.
وی از فعالیت کمیته گردشگری طبیعی استان متشکل از محیط زیست، منابع طبیعی و راهنمایان طبیعت‌گردی خبر می‌دهد و تصریح می‌کند: برخی از اماکن به دنبال حتی فعالیت‌های اداره کل میراث فرهنگی در سال‌های گذشته دچار آسیب‌ها و خرابی‌هایی شدند اما اکنون کمیته گردشگری با هدف حفظ این مناطق شکل گرفته است.
فاطمی در این رابطه به چشمه نهر مسیح هرات به عنوان یکی از اماکن طبیعی یزد اشاره می‌کند و می‌‌گوید: این محل طبیعی با هزینه‌کرد میراث فرهنگی در سنوات گذشته نورپردازی و به سکوهایی به منظور نشیمن مردم تجهیز شد و در حالی که به واقع این محل از حالت طبیعی خود خارج و به یک پارک نبدیل شد.
وی در همین باره به طرح‌های ارائه شده برای برخی ساخت و سازها در جنگل باغ شادی خاتم نیز اشاره کرده و یاداور می شود: به منظور حفظ حالت طبیعی این جاذبه‌ی زیبای استان با این درخواست‌ها موافقت نکردیم چرا که دیگر قرار نیست اشتباهات گذشته‌ را تکرار کنیم و همان بهتر که این جاذبه‌ها همانطور طبیعی باقی بمانند.
مدیرکل میراث فرهنگی یزد در مورد آسیب‌های وارده از سوی طبیعت‌گردان به غار نباتی ندوشن نیز بیان می‌کند: در حوزه طبیعت‌گردی به ویژه غارهای طبیعی نمی‌توان از گشت و گذار مردم ممانعت یا اقدام به محصور کردن غارها کرد لذا بهترین راهکار در این موارد مراقبت و حفاظت از این جاذبه‌ها به همت مردم بومی همان مناطق است.
فاطمی در پایان نیز توسعه بومگردی‌ها را به نفع گردشگری طبیعی می‌داند و اظهار می‌کند: هر چند در اوایل راه‌اندازی بومگردی‌ها شاهد آسیب‌هایی جبران‌پذیر و قابل برگشت به طبیعت بودیم اما در حالت کلی بومگردی‌ها منجر به توسعه فرهنگ استفاده از طبیعت و همچنین حفظ جاذبه‌های طبیعی شده‌اند.
گزارش از فاطمه رهبر یزدی
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/86262/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

فروش امتیاز مسکن ملی توسط برخی سازمان ها، واقعیت یا شایعه؟

نجات 18 نفر از سیل در روستای شادکام بافق در استان یزد

یادواره شهید گمنام در جهاددانشگاهی یزد

دستگیری عامل کلاهبرداری سرمایه گذاری اکسیر فارابی در یزد

استقبال پرشور یزدی‌ها از آیین احیای سنت گلاب‌گیری باغ جهانی دولت‌آباد

چایی‌های قاچاق به مقصد نرسید

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی –خاکی در استان یزد

امداد رسانی گروه‌های جهادی مهریز در سیل/خسارت سیل به 9 منزل مسکونی

بازدید هیات مالزی از کمک ها به زلزله زدگان هرات

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

نجات 18 نفر از سیل در روستای شادکام بافق

تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور

اختصاص 3000 میلیارد ریال اعتبار برای تامین برق پایدار در شهرک‌های صنعتی یزد

دستگیری عامل کلاهبرداری سرمایه گذاری اکسیر فارابی

انتقال چای قاچاق با قطار

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

نخاله‌های ساختمانی مهمترین عامل آسیب زا به طبیعت مهریز

امداد رسانی گروه‌های جهادی مهریز در سیل

نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد رعایت شود

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور حس می‌شود

مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد برگزار می‌شود

توجه جدی به توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان یزد

احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

ریزش و تخریب یک واحد مسکونی فرسوده در شهر یزد بر اثر بارندگی

پیشنهاد افزایش 40 درصدی تعرفه شهریه آموزشگاه‌های آزاد هنری یزد

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

تداوم بارش‌های بی‌سابقه در استان یزد

مصوبات کارگروه توسعه بر زمین مانده است

تامین برق پایدار حوزه‌های برگزاری کنکور سراسری در استان یزد

تداوم بارش‌های بی‌سابقه در یزد

کشف رشوه‌خواری 20 میلیارد ریالی دو نفر از مدیران ارشد استان یزد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!