خبر یزد
پخت نان چرب و شیرین سنت دیرینه مردم شهرستان خاتم
يکشنبه 29 بهمن 1396 - 9:26:46 PM
ایرنا - فرهنگی
یزد آنلاین - یزد - - « نان چرب شیرین» از جمله نان های محلی شهرستان خاتم است که توسط زنان این منطقه همزمان با ایام نوروز پخت و استفاده می شود که بسیار خوشمزه و طرفداران زیادی دارد و به عنوان یک سنت دیرینه قبل از نوروز پخت می شود.
پخت نان چرب شیرین از جمله آداب و رسومی است که مردم خاتم هر ساله همزمان با نزدیک شدن به نوروز باستانی آن را پخت و برای پذیرایی از مهمانان از آن استفاده می کنند.
پخت این نان قدمت زیادی دارد، در زمان های قدیم که شیرینی برای پذیرایی نبود، به عنوان اصلی ترین سنت و شیرینی عید در سفره های نوروزی مردم به چشم می خورده است.
اما، امروزه با پخت انواع شیرینی ها، پخت این نان نیز کمی کمرنگ شده است ولی هنوز طرفداران بیشماری دارد که هر ساله قبل از عید نوروز پخت آن را انجام می دهند.
نان چرب شیرین از گندم محلی تهیه شده و از آنجا که روغن و شکر در آن به کار می رود به نان چرب شیرین معروف است، برای پخت این نان ابتدا آرد را الک کرده و سپس با آب و روغن و شکر خمیر می کنند، خمیر را باید زیاد ورز دهند در این نوع خمیر از ادویه هایی همچون هل نیز استفاده می شود تا از عطر و طعم بهتری برخوردار شود.
نان چرب شیرین به لحاظ طعم و خوشمزه بودن بی نظیر است، همچنین از گندم محلی و مرغوب شهرستان تهیه می شود از مزه و طعم بسیار عالی برخوردار است
بانوان خاتم پس از اینکه خمیر نان چرب شیرین را با دست انجام می دهند شروع به ورز دادن خمیر می کنند هر چه ورز بیشتر باشد نان، باکیفیت تر می شود، سپس خمیر باید در جایی گرم، چند ساعت بماند تا به عبارتی « وَر» بیاید سپس وسایل مورد نیاز آماده می شود.
تخته و تابه نان پزی و اجاق آن باید آماده شود و بعد چانه هایی به وزن حدود 150 گرم تهیه می شود سپس چانه با مهارتی خاص با ابزاری به نام « تیر نان» پهن می شود و آماده قرار دادن بر روی « تابه» اجاق و پخته شود.
این نان بر روی تابه به صورتی زیبا روی هم تا و آن را به شکل لوزی برش می دهند، تا بتوانند طرح زیبایی را به آن بدهند این نان از قبل از عید نوروز پخت می شود و به عنوان سوغات نیز مورد استفاده قرار می کیرد.
تهیه خمیر برای پخت نان چرب شیرین ‌، تقریبا مشابه با روش تهیه خمیر برای سایر نان‌هاست و فقط این خمیر باید در لگن خمیری با دست برای مدت نسبتا طولانی کاملا مشت خورده تا آماده شود که در حین این مدت مایه خمیر به آن اضافه می شود تا در تمام حجم خمیر پراکنده شود‌.
روی خمیر را به لحاظ حفظ بهداشت و گرم نگهداشتن آن با استفاده از همان سفره‌ای که در آن خمیر می‌کنند« سفره آردی» پوشانیده شده و پس از گذشت چند ساعت (با توجه به دمای محیط) خمیر آماده طبخ می شود .
البته این نان در شهرهای شیراز و کرمانشاه با عنوان نان « یوخه» شیراز و نان « کاک » کرمانشاه پخت می شود.
خاتم دارای 250 اثر تاریخی و فرهنگی است که تاکنون 68 اثر تاریخی و یک اثر معنوی آن در فهرست آثار ملی ثبت شده و چندین اثر ناملموس از جمله نان تیری نیز در انتظار ثبت ملی است.
هرات مرکز شهرستان خاتم در فاصله 240 کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.
7534/ 2047/
.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/17175/پخت-نان-چرب-و-شیرین-سنت-دیرینه-مردم-شهرستان-خاتم
بستن   چاپ