خبر یزد
بازهم کم آبی؛ این بار با افت فشار آب در یزد
پنجشنبه 20 ارديبهشت 1397 - 13:24:02
یزد آنلاین - یزد - تداوم کاهش بارندگی و خشکسالی در کنار کاهش سهمیه استان یزد از آب انتقالی به دلیل کاهش ذخیره آب سد زاینده رود ، به خانه ها و زندگی یزدی ها رسید.
بر اساس آخرین آمار مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران کشور از اول مهرماه سال 96 تا 19 اردیبهشت 97 میزان بارندگی در یزد 48.5 میلیمتر گزارش شد که این استان بعد از سیستان و بلوچستان با 23.3 میلیمتر و کرمان با 38.5 میلیمتر کمترین میزان بارندگی را در این مدت داشته است.
هم اکنون یزد که سومین استان کم بارش کشور است، در مقایسه با سایر استانهای کویری ایران وضعیت خوبی از لحاظ افت سطح آب سفره های زیرزمینی که سالانه حدود 50 سانتیمتر اعلام شده، دارد.
این استان سالهاست که با خشکسالی پیوسته روبروست و اگر در یک سال هم بارندگی مناسبی داشته باشد، نمی تواند زیان خشکسالی 20ساله را جبران کند.
هر چند که در بهار امسال بارندگی به صورت رگبار در برخی مناطق استان مطلوب گزارش شد اما به طور متوسط این بارندگی ها چندان مفید نبود.
چند روز اخیر فشار آب در شهر یزد که بیش از نیمی از جمعیت یک میلیونی و 138هزار نفری استان را اتفاق افتاد به گونه ای که در برخی مناطق ، ساعتی از شبانه روز آب نیست.
در این خصوص مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب(آبفا) یزد گفت: به دلیل کاهش آب انتقالی به یزد ، فشار آب در برخی مناطق شهر افت داشت و بزودی این مشکل رفع می‌شود.
علی اسلامی افزود: به دلیل کاهش بارش‌ها در کوهرنگ که تامین کننده بخش عمده آب شرب یزد است ، سهمیه آب انتقالی سه استان اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری به‌طور قابل‌توجهی کاهش‌ یافته بنابراین باید برای تداوم استفاده از این آب تا پایان فصل تابستان برنامه ریزی مناسبی از سوی مشترکان انجام شود.
وی یادآور شد: به طور متوسط در طول سال 65 درصد از نیاز آبی شرب شهرهای استان که حدود 92 میلیون متر مکعب می‌شود، از آب انتقالی تامین و مابقی نیاز شهرهای استان از آب چاه و منابع محلی در هر شهر تامین می‌شود.
مدیرعامل شرکت آبفا یزد تصریح کرد: این شرکت برای حل مشکل افت فشار آب و تأمین نیازهای آب شرب و بهداشتی، تعدادی از چاه‌های کشاورزی شهر را شناسایی کرده تا پس از آزمایش و کیفیت سنجی و اطمینان از سلامت آب از آنها استفاده کند.
اسلامی یادآور شد: چند روز آینده و بعد از آزمایش آب این چاهها و اتصال آنها به شبکه سراسری شهر ، مشکل کاهش فشار آب رفع خواهد شد ولی شهروندان برای گذر از این زمان بویژه تا پایان فصل تابستان ، صرفه جویی را مدنظر داشته باشند.
تداوم خشکسالی ها روستاهای استان را نیز با مشکلات متعددی مواجه کرد به گونه ای که هم اکنون از 350 روستا که مشکل کمبود آب دارند، 150 روستا در مناطق کوهستانی و سخت گذر استان قرار دارند که با بی‌ آبی روبرو هستند‌.
علاوه بر این آبرسانی با 525 دستگاه با تانکر ثابت و 16تانکر سیار به 330 روستای استان که 55 درصد این روستا در شهرستان تفت قرار دارند در کنار جیره بندی آب آشامیدنی ساکنان حدود 600 روستای استان را باید اضافه کنیم.
در این خصوص مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی(آبفار) استان یزد به ایرنا گفت: نیاز آبی روستاهای استان، یکهزار و 360 لیتر در ثانیه است که با توجه به تولید 880 لیتر آن ، 480 لیتر در ثاینه کمبود آب داریم.
محمد فاتحی افزود: ساکنان 200 روستای تفت با مشکل جدی آب شرب روبرو هستند که هم اکنون برای آب شرب مناطق روستایی ابرکوه با توجه به مدیریت درست مصرف، همکاری مردم و نیز تامین آب از منابع پایدار مشکلی وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: برای رفع مشکل کمبود آب اقدام هایی از جمله حفر، تجهیز و بهسازی 45 حلقه چاه ، اصلاح و بازسازی 116 کیلومتر خطوط شبکه توزیع و انتقال آب انجام شد.
خشکسالی ها به بخش کشاورزی استان هم آسیب های جدی وارد کرده که خسارت 625میلیارد تومانی در سال زراعی جاری و خشک شدن بسیاری از قنات های فعال بخشی از آنهاست.
مدیر جهاد کشاورزی مهریز در این خصوص گفت: 250 رشته از 420 رشته قنات این شهرستان در چند سال اخیر بر اثر کاهش بارندگی ها خشک شد و کمبود آب بهره برداران بخش کشاورزی منطقه را دچار مشکل کرده است.
کامیار رسولی در گفت و گو با ایرنا افزود: خشک شدن و کاهش آبدهی بیشتر قنات ها خصوصا در مناطق روستایی موجب کاهش و افت کیفیت تولید محصولات باغی و زراعی در حوزه شهر مهریز و خصوصا در دهستانهای میانکوه ، بهادران ، خورمیزات ، تنگچنار و ارنان شده است.
وی با بیان اینکه ادامه خشکسالی موجب ضرر و زیان زیادی به کشاورزان شد به اهمیت اجرای طرح آبیاری نوین قطره ای و بارانی با حمایت دولت در بخش کشاورزی به عنوان یک راهکار اشاره کرد.
در شهرستان ابرکوه نیز این خشکسالی ها موجب کاهش 10 درصدی کشت محصولات زراعی و کاهش آبدهی چاهها و قنات های کشاورزی شده است.
مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه هم گفت: در اثر تداوم خشکسالی ، سرما و گرمازدگی اوائل سال جاری، به بیش از 6 هزار هکتار محصولات پسته و گندم خسارت وارد شد.
مهدی غیب الهی با اشاره به خشکسالی و افت شدید سطح آبهای زیرزمینی افزود: آبدهی 614حلقه چاه کشاورزی و 13 رشته قنات از 140میلیون متر مکعب سالانه به 120میلیون متر مکعب کاهش یافت .
وی یادآور شد: ابرکوه 200سال قبل بیش از 120 رشته قنات داشت که تعداد آنها هم اکنون به 13رشته کاهش یافته که اغلب این قنات ها نیز در معرض خشک شدن قرار دارند.
این مسئول ادامه داد: برای افزایش آبدهی این منابع که سالانه 6.5میلیون مترمکعب آب 500 هکتار اراضی زراعی و باغی را تامین می کند، بیش از 20میلیارد ریال بودجه برای مرمت و بازسازی قنات ها نیاز است.
در شهرستان خاتم هم که عمده درآمدها وابسته به کشاورزی است خشکسالی ها و کاهش بارندگی علاوه بر افت شدید سفره های زیرزمینی موجب خشک شدن تعداد زیادی از قنات ها و چشمه ها شده است.
در این خصوص مدیر جهاد کشاورزی خاتم گفته بود: خشکسالی های پی در پی سالهای اخیر در شهرستان موجب افت سالانه بیش از یک متر سطح سفره های آب زیرزمینی در دشت های خاتم شده است.
مجتبی آغاز، افزود: کاهش آب های زیرزمینی باعث خشک شدن 30 حلقه قنات و چشمه، کاهش 241 لیتر در ثانیه آب و کاهش پنج هزار هکتار تولید محصولات زراعی و باغی در چند سال اخیر شده و به دنبال آن یکهزار خانوار روستایی و عشایری نیز با مشکل اقتصادی مواجه شدند.
این مشکلات موجب شده تا تنها در 118هزار هکتار از 158 هزار و 565 هکتار زمین های قابل کشت استان ، کشت صورت گیرد.
از سوی دیگر به دلیل مشکلات کم آبی ، بخش کشاورزی به سمت تغییر الگوی کشت و توسعه کاشت محصولات کم آبخواه همچون گلخانه ای ، پسته ، گیاهان دارویی و زعفران و تولید و ارزش افزوده اقتصادی بالا در اقتصاد مقاومتی رفته است.
طی سالهای اخیر راهکارهای متنوعی برای کاهش مصرف آب شرب نیز ارائه شد و از لحاظ مدیریت مصرف ، یزد جزو استانها برتر محسوب می شود با این حال باید با بهره گیری از تکنولوژی های جدید به دنبال کاهش بیشتر مصرف بود تا شاید لطف پروردگار از دامن ابرهای پر باران بر سر کویر ببارد.
1968/ 2047/

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/27637/بازهم-کم-آبی؛-این-بار-با-افت-فشار-آب-در-یزد
بستن   چاپ