خبر یزد
شايعه مضر بودن ريزمغذي‌هاي آرد، بي‌اساس است
يکشنبه 6 تير 1395 - 7:52:47 AM
ايسنا
يزدانلاين- امروزه تغيير شيوه زندگي و گرايش روزافزون مردم به سمت غذاهاي فرآوري شده و همچنين عدم رعايت تنوع در استفاده از گروه‌هاي مختلف مواد غذايي، نگراني‌ها را در مورد بروز بيماري‌هاي ناشي از کمبود ويتامين‌ها و مواد معدني افزايش داده است. اين در حالي است كه درصد چشمگيري از جمعيت جهان از کمبود ويتامين‌ها و مواد معدني که معمولاً ريزمغذي‌ها ناميده مي‌شوند، رنج مي‌برند و کمبود اين ريزمغذي‌هاي ضروري باعث ناتوانايي‌هاي يادگيري، عقب‌ماندگي ذهني، بازده پايين کاري، نابينايي و مرگ زودرس مي‌شود. از طرفي غني‌سازي مواد غذايي با ريزمغذي‌ها در مقايسه با ساير راهكارهاي پيشگيري و كنترل كمبود ريزمغذي‌ها در جامعه، به عنوان ارزا‌ن‌ترين و موثرترين راه براي كاهش شيوع كمبود ريزمغزي‌ها در جامعه مطرح است و در بلند مدت مي‌تواند به صورت پايدار موجب ارتقاي وضعيت ريزمغذي‌ها در افراد جامعه شود. با اين وجود برخي افراد جامعه به دليل عدم آگاهي و وجود برخي شايعات نگاهي بدبينانه به مقوله غني‌سازي مواد غذايي از جمله آرد و نان دارند. دکتر "رضا مورکي" مدير نظارت بر مواد غذايي دانشگاه علوم پزشکي شهيد صدوقي يزد در اين رابطه به شيوع کمبود آهن در قشر کم درآمد و متوسط جامعه اشاره و اظهار مي‌كند: با توجه به شيوع کم خوني ناشي از فقر آهن در اقشار مختلف جامعه،‌ افزودن آهن و اسيد فوليک به آردهاي خبازي و نان به عنوان يکي از پرمصرف‌ترين مواد غذايي مردم كشورمان، از چند سال پيش در اولويت غني‌سازي مواد غذايي و در دستور کار وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشکي قرار گرفته است. وي با بيان اين كه در حال حاضر 100 درصد آرد خبازي استان به وسيله آهن و اسيد فوليک غني‌سازي مي‌شود،‌ عنوان مي‌كند: هم‌اكنون غني‌سازي آردهاي خبازي يکي از مهمترين شاخص‌هاي سلامت و مرغوبيت آردهاي توليدي محسوب مي‌شود. موركي با بيان اين كه موضوع غني‌سازي از سه سال پيش در قالب طرح ملي غني‌سازي آرد و نان به طور همزمان در سراسر كشورمان اجرا شده است، مي‌گويد: شايعات عدم قابليت جذب مواد غني شده و مضر بودن ريزمغذي‌هاي افزوده شده به ترکيب آرد بي‌اساس است. مدير نظارت بر مواد غذايي دانشگاه علوم پزشكي اضافه مي‌كند: غني‌سازي موادغذايي مانند ديگر طرح‌هاي حوزه سلامت،‌ داراي سابقه علمي و پژوهشي تأييد شده از سوي وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشکي است و بعد از اجراي آزمايشي در بسياري از کشورهاي دنيا در ايران و استان يزد اجرايي شده است. اين مقام مسئول يددار کردن نمک را نيز از جمله تجارب مفيد در بحث غني‌سازي مواد غذايي ذكر و در اين باره خاطرنشان مي‌كند: کاهش شيوع ابتلا به بيماري گواتر در كشور از نتياج غني‌سازي نمک به وسيله يد بوده است. مورکي با اشاره به موضوع غني‌سازي آردهاي خبازي جهت کاهش کمبود ريزمغذي آهن در مواد غذايي، يادآور مي‌شود: گر چه عوامل زيادي در بحث کم‌خوني موثر هستند، ولي جبران کمبود آهن در آرد و نان، نقش مهمي در کاهش کم خوني بين اقشار مختلف جامعه ايفا مي‌کند. "يوسف نقيايي" کارشناس مسئول تغذيه مرکز بهداشت استان نيز ريزمغذي‌ها را يکي از ارکان‌هاي اصلي تغذيه مي‌داند و در اين خصوص مي‌گويد: ريزمغذي‌ها شامل دو دسته مواد معدني و ويتامين‌ها هستند که کمبود برخي از آنها در بسياري از کشورها شايع است. وي با تاكيد بر اين نكته كه فقدان يک ريزمغذي مي‌تواند حيات انسان را مختل کند، کمبود آهن را از جمله شايع‌ترين كمبود ريزمغذي‌ها در جهان عنوان مي‌كند. وي تصريح مي‌كند: ريزمغذي‌ها‌ علي‌رغم نياز بسيار کم بدن، نقش بسيار مهمي در تأمين سلامت انسان‌ها ايفا مي‌کنند و نقطه‌ي مقابل درشت‌مغذي‌ها يعني کربوهيدرات، پروتئين‌ها، چربي‌ها و ساير مواد غذايي كه براي بدن انسان توليد انرژي مي‌كنند، هستند. نقيايي چهار روش را براي دريافت ريزمغذي‌ها توسط بدن معرفي مي‌كند و مي‌گويد: اصلاح تغذيه،‌ مکمل‌ياري،‌ غني‌سازي مواد‌غذايي و اصلاح ساختار بهداشتي، عمده روش‌هاي تامين ريزمغذي‌هاي مورد نياز بدن هر فردي است. اين كارشناس تغذيه خاطرنشان مي‌كند: آگاه‌سازي اقشار مختلف جامعه، نقش مهمي در اصلاح ساختار غذايي مردم به منظور رفع كمبود ريزمغذي‌ها ايفا مي‌کند و تحقق اين امر نيز مستلزم افزايش الگوهاي تغذيه‌اي بين آحاد جامعه است. وي مکمل‌ياري را نيز يكي از راهکارهاي موثر در راستاي تأمين ريزمغذي‌هاي مورد نياز براي گروه‌ها و رده‌هاي سني مختلف ذكر مي‌كند و از گروه‌هاي هدف در اين روش را زنان باردار،‌زنان شيرده و کودکان در سن رشد برمي‌شمارد. نقيايي اضافه مي‌كند: در مكمل‌ياري با توجه به مختلف بودن کمبود ريزمغذي در هر يك‌ از گروه‌هاي هدف مذكور، يک يا چند ريزمغذي مورد نياز در قالب داروهاي مکمل به آنها ارائه مي‌شود. وي با تأکيد بر اهميت غني‌سازي مواد غذايي مختلف مورد نياز جامعه، اين روش را از موثرترين راهكارهاي پيشگيري از کمبود ريزمغذي‌ها در اقشار مختلف جامعه مي‌خواند. کارشناس مسئول تغذيه مرکز بهداشت استان مي‌گويد: براساس روش غني‌‍سازي، موادغذايي پرمصرف جامعه توسط يک يا چند ريزمغذي که کمبود آنها در جامعه بيشتر احساس مي‌شود،‌ غني‌سازي و در اختيار اقشار مختلف قرار مي‌گيرد. وي غني‌سازي آرد با افزودن "آهن" به عنوان ماده معدني و "اسيد فوليک" به عنوان ويتامين را از جمله اقدامات صورت گرفته براي تأمين ريزمغذي‌هاي مورد نياز مردم كشورمان عنوان و در اين ربطه تصريح مي‌كند: کمبود آهن از جمله شايع‌ترين موارد كمبود ريزمغذي‌ها در تمام گروه‌هاي سني است كه در كشورمان سعي مي‌شود با افزودن آن به آرد، جبران شود. نقيايي در پايان نيز يكي ديگر از روش‌هاي رفع كمبود ريزمغذي‌ها را اصلاح ساختار بهداشتي جامعه برشمرده و مي‌گويد: متاسفانه کمبود بعضي از ريزمغذي‌ها ارتباط مستقيمي با افزايش آمار بيماري‌هاي انگلي در جامعه دارند بنابراين توجه به بهداشت محيط و ارتقاي بهداشت فردي، نقش مهمي در تأمين ريزمغذي‌هاي لازم و مقابله با کاهش آنها در جامعه ايفا مي‌کند

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/2830/شايعه-مضر-بودن-ريزمغذي‌هاي-آرد،-بي‌اساس-است
بستن   چاپ