خبر یزد
عقدا، بزرگ شهري کوچک؛
رئيس شوراي شهر: سهم عقدا از آلايندگي‌ صنايع زياد است/بخشدار: عقدا فقط به اسم، يک شهر است
يکشنبه 14 شهريور 1395 - 8:10:04 AM
ايسنا

يزدانلاين- نكته حائز اهميت در مورد اين شهر اين است كه شايد در کمترين محدوده جغرافيايي ايران بتوان اين اندازه جاذبه گردشگري را در يک بخش کوچک نظاره‌گر بود؛ غار شگفت يزدان با ستون‌هاي استالاكتيت و استالاگميت که چشم هر بيننده‌اي را به خود خيره مي‌کند، باتلاق گاوخوبي، کال نمک عقدا، کوه‌ها و کوه پايه‌هاي ديدني و دشت‌هاي وسيع که گسل‌هاي زلزله در آن واقع شده، تنها بخشي از جاذبه‌هاي طبيعي اين شهر است.

از نظر جاذبه‌هاي توريستي نيز مي‌توان به اماكن ديدني و زيبايي مانند قلعه تاريخي "ياغ ميش" جاي مانده از دوره ساسانيان که استاد پيرنيا به ارزشمندي آن اذعان كرده است، قلعه "خرگوشي" از قلاع 999گانه شاه عباسي، قلعه "انارستان" مربوط به دوره صفويان، کاروانسراي "ابوالقاسم رشتي" مربوط به دوره قاجاريه، بزرگترين آب انبار بياباني ايران با ظرفيت بيش از 240 متر مکعب آب، معماري ورودي شهر مربوط به دوره ايلخاني، مسجد جامع و مسجد هلاکوخان، چاپارخانه، مسجد طيب و خانه "خالو ميرزا" اشاره كرد كه معرف پيشينه تاريخي عقدا هستند.

عقدا، شهر عالمان و بزرگاني مانند فاضل عقدايي، سيد فضل‌الله طباطبايي يزدي، سيد عزيزالله عقدايي،  ميرزا رضا کرماني(عقدايي)،  فرهاد آييش، علي افخمي، ملا اسماعيل عقدايي، سيد جعفر طباطبايي عقدايي، سيد عبدالعلي عقدايي مشهور به عقدايي بزرگ، زين العابدين عقدايي،  خطايي عقدايي،‌ غلامرضا خواجه سروي و سيد روح‌الله عقدايي نيز هست كه هر كدام چهره‌اي ماندگار در اين بزرگ شهر کوچک به شمار مي‌روند.

مسئولان و مديران اين شهر در سال‌هاي اخير در تلاش براي آباداني هر چه بيشتر و معرفي آن به گردشگران هستند كه البته در اين رابطه با كمبودها و مشكلاتي نيز مواجه هستند.

"محمد افخمي عقدا" رئيس شوراي اسلامي شهر عقدا و از فرهنگيان بازنشسته اين شهر از مهمترين اقدامات صورت گرفته براي معرفي ظرفيت‌هاي اين منطقه را ارتقاي موقعيت سياسي آن از بخش به شهر از هشت سال پيش ذكر كرد و افزود: در اين مدت بيشترين پتانسيل براي بازسازي ميراث فرهنگي و جلوگيري از تخريب بافت تاريخي شهر در سال جاري بکار گرفته شده است.

وي در اين باره اظهار كرد: در همين راستا نيز تاكنون محلات تاريخي هلاکو، چارسو و اطراف حسينيه بزرگ، مدرسه علميه، اطراف خانه نخل، آب انبار دو درگاهي و چندين محله و خانه تاريخي ديگر، مورد مرمت و بازسازي قرار گرفته است.

افخمي خاطرنشان كرد: البته اين اقدامات از سوي شوراي شهر و شهرداري با ثبت ملي و تملك بسياري از منازل تاريخي انجام گرفته است.

نويسنده کتاب "عقدا بزرگ شهري کوچک" با بيان اين که طرح بازآفريني بازار قديمي و اصلي شهر و نورپردازي قسمت‌هايي از بافت تاريخي از ديگر اين اقدامات بوده است، عنوان كرد: ساماندهي ورودي عقدا با توجه به جايگاه اين شهر به عنوان دروازه ورودي استان با بودجه 40 ميليارد ريال در حال انجام است.

رئيس شوراي شهر عقدا با اشاره به تامين سرمايه‌‌ي اين طرح از محل اعتبارات ماده 180، گفت: طرح مذكور در سه فاز طراحي و از ابتداي سال جاري آغاز شده كه هم‌اكنون از پيشرفت فيزيكي 30 درصد برخوردار است.

افخمي اجرايي شدن طرح جداسازي آب شرب و فضاي سبز اين منطقه کويري را از اقدامات ارزشمند و برنامه‌ريزي شده ذكر و تصريح كرد: البته اجرايي شدن و حفر چاه آن در گروي تامين اعتبار لازم در اين خصوص است.

وي از اقدامات رفاهي صورت گرفته براي مردم محروم اين شهر نيز به تجهيز 9 ميليارد ريالي آزمايشگاه عقدا به دستگاه‌هاي جديد آزمايشگاهي و همچنين خريد يک دستگاه يونيت دندان پزشکي براي بخش دندان پزشکي شهر با سرمايه‌گذاري 100ميليون ريال از بودجه شهرداري اشاره كرد.

اين مقام مسئول بيشترين بخش تامين اعتبارات شهر عقدا را از منبع اعتبارات ماده 123 ارزش افزوده صنايع خواند و گفت: متاسفانه رکود اقتصادي سال‌جاري، منابع درآمدي شهر عقدا را نيز تحت تاثير قرار داده به گونه‌اي که در اجرايي کردن خيلي از طرح‌ها با کمبود بودجه روبرو شده است و با ادامه‌ي اين روند فاقد درآمد پايدار خواهد شد.

وي صنعت را به شمشيري دو لبه تفسير کرد که در يک سمت آن پيشرفت و درآمد‌زايي براي مردم و در سوي ديگر آن آلايندگي و مشکلات ناشي از آن قرار دارد.

وي ادامه داد: اقدامات شايسته مسئولان استان و شهرستان در جذب سرمايه‌هاي عظيم در بخش صنايع فرصت مناسبي را براي مردم اين منطقه بوجود آورده است و نبايد فقط مسئله آلايندگي آن را برجسته کنيم، هر چند که اين موضوع نيز تاثيرات سوء خود را داشته که با برنامه‌ريزي بهتر مي‌توان به بهترين شکل ممکن آن را مديريت كرد.

افخمي در پايان نيز متذكر شد: البته مناطقي مانند عقدا که سهم عظيمي از آلايندگي‌هاي ناشي از وجود صنايع را نصيب خود کرده‌اند، توجه‌ي بيشتر و در کنار آن تخصيص اعتباراتي ويژه‌تري را مي طلبند که نبايد از نگاه مسئولان مغفول بماند.

"ناصر پايدار اردکاني" بخشدار عقدا نيز به نيازهاي  اين بخش اشاره و اظهار كرد: بزرگترين چالش اين منطقه، عدم وجود موقعيت شغلي براي نيروي جوان عقدا است كه اصلي‌ترين عامل مهاجرت بيش از نيمي از جمعيت اين شهر به حساب مي‌آيد.

وي عنوان كرد: متاسفانه در حال حاضر عقدا فقط به اسم، يک شهر است اما از لحاظ خيلي از امکانات همان بخش و روستا بيش نيست که بايد مورد توجه و حمايت بيشتري قرار گيرد.

پايدار اردكاني به موقعيت خاص و نزديکي اين شهر به دو خط ريلي در شمال و جنوب اين منطقه و امكان راه‌اندازي بندر خشک در آن اشاره كرد و گفت: البته مطالعات اين طرح نيز به همراه اخذ مجوز برداشت آب‌هاي فسيلي در منطقه انجام شده است و قابليت اجرايي دارد.

وي در بخش ديگري از سخنانش خاطرنشان كرد: بايد مسئولان استاني نيز نگاهي متفاوت به شهر عقدا داشته باشد چرا که عقدا دروارزه ورودي شمالي استان است مطمئنا حاصل توجه به اني منطقه از استان مي‌توانند در جذب مسافران و گردشگران بيشتر تاثير بسزايي داشته باشند.

پايدار از مسئولان خواست تا به جاي اين که سرفصل جمعيت را مبناي برنامه‌ريزي‌هاي خود قرار دهند، توجه به نيازهاي مناطق را در برنامه‌ريزي و اختصاص اعتبارات لحاظ كنند.

وي از برنامه‌‌ريزي براي توانمندسازي اين شهر با نگاه به طرح‌هاي اقتصادي و سرمايه‌گذاري و درآمدزايي و به تبع آن رضايتمندي حداکثري مردم خبر داد.

بخشدار عقدا در پايان نيز با بيان اين كه  در صورت اجرايي شدن برنامه ششم توسعه که بخشي از آن به تقسيم عوارض ناشي از آلايندگي‌هاي صنايع اشاره دارد و تجميع عوارض در مرکز استان، بيشترين ضرر شامل شهرهايي چون عقدا خواهد شد، گفت: در اين صورت عوارضي كه نصيب شهري چون عقدا واقع در مجاورت آلايندگي صنايع مي‌شود با شهرهايي كه هيچگونه آلايندگي از سوي صنايع ندارند، برابر خواهد شد.


http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/3099/رئيس-شوراي-شهر--سهم-عقدا-از-آلايندگي‌-صنايع-زياد-است-بخشدار--عقدا-فقط-به-اسم،-يک-شهر-است
بستن   چاپ