خبر یزد
پنچه خشکسالی بر گلوی باغداری مهریز
پنجشنبه 14 تير 1397 - 12:06:48
یزد آنلاین - یزد- مهریز از شهرستان های ییلاقی استان یزد است که بخش زیادی از آن را اراضی کشاورزی خصوص باغ ها تشکیل می دهد ولی در سال های اخیر پدیده خشکسالی پنجه بر گلوی کشاورزی آن گذاشت ،خشکی و نابودی بخش زیادی از باغ های منطقه را باعث شده است.
تداوم خشکسالی در 2 دهه اخیر بر کشاورزی مهریز آسیب های جدی وارد کرده است به گونه ای که خسارت آن در باغ های بخش مرکزی در دهستان های بهادران، خورمیزات، تنگچنار، ارنان و میانکوه قابل جبران نیست.
مهریز حدود هفت هزار کیلومترمربع وسعت دارد که از این میزان 17هزار و 500 هکتار آن را اراضی کشاورزی تشکیل می دهد و 12 هزار هکتار زمین های کشاورزی شهرستان باغ است و تنها حدود 5500 هکتار زیرکشت محصولات زراعی قرار دارد.
بر پایه بررسی های انجام شده از سوی متولیان بخش کشاورزی مهریز در سال‌ های اخیر به دلیل عواملی مانند خشکسالی و شیوع برخی آفات درختان میوه مانند زنبور مغزخوار و سوسک سرشاخه‌ خوار، تولید باغی 40 درصد کاهش نشان می دهد.
همچنین به دلیل کاهش بارندگی، منابع آبی سطحی مهریز مانند چشمه‌ها و قنات به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و میزان آبدهی کاهش چشمگیری یافت، به نحوی که از 400 رشته قنات منطقه حدود 200 رشته آن به کلی خشک شده است .
یکی از باغداران روستای «باغ دهوک »دهستان خورمیزات مهریز در این ارتباط گفت: تداوم خشکسالی در سال های اخیر موجب خشک شدن اکثر درختان شده به نحوی که دیگر هیچ محصولی بدست نمی آید.
محمد علی اخوان به ایرنا افزود: بیشتر باغداران این منطقه بخاطر خشکسالی و کم شدن آب قنات روستا نمی توانند نسبت به آبیاری درختان اقدام کنند و همین امر موجب نابودی باغ ها شده است.
وی تاکید کرد: با وضعیت موجود ، باغداری در روستاها به هیچ وجه امکان پذیر نیست و نمی توان وقت خود را صرف امور کشاورزی کرد و این امر اگر ادامه یابد، دیگر اثری از باغ و باغداری نمی ماند.
همچنین بمانعلی ابویی مهریزی که در محله مهرپاین مهریز به کشاورزی اشتغال دارد، یادآور شد: خشک شدن قنات محله به دلیل بارندگی بسیار کم در سال های اخیر موجب خشک شدن اکثر درختان میوه شده است.
وی ادامه داد: اغلب درختان باغ های منطقه بدون محصول هستند و به خاطر وضعیت بد اقلیمی کسی رغبت به باغداری و کشاورزی ندارد، در چنین شرایطی به جز ضرر درآمدی نصیب بهره برداران نمی شود.
در این ارتباط کارشناس زراعت و باغبانی مهریز با اشاره به اینکه اغلب باغ های روستاهای بخش مرکزی و دهستان میانکوه خشک شد، اظهار کرد: نیمی از باغداران بر اثر خشکسالی باغ های خود را رها کرده اند.
رضا زارع افزود: بیشتر کشاورزان و باغداران با مهاجرت به شهر برای امرار معاش و گذران زندگی به کارهای دیگری مشغول شدند.
وی بیان کرد: در شرایط کنونی باغداری در روستاها مقرون به صرفه نیست و در صورت فوت صاحب اصلی باغ ، فرزندان جوان آنها حاضر به کشاورزی و ادامه فعالیت نیستند.
معاون جهاد کشاورزی مهریز بدون اعلام میزان خسارت های وارده به باغ ها بر اثر خشکسالی گفت: بخش عمده باغ ها به خاطر کاهش بارندگی در سال های اخیر، میزان محصول آن کاهش یافته است.
محمدحسین حکیمی در گفت و گو با گزارشگر ایرنا ادامه داد: از مجموع باغ های شهرستان حدود 40 درصد آن قابل بهره برداری است و بقیه بخاطر خشکسالی و بروز آفات عملا قابل استفاده نیست.
وی در مورد راهکارهای بخش کشاورزی برای کاهش زیان ناشی از خشکسالی بر باغ ها گفت: اجرای سیستم های آبیاری قطره ای و جایگزینی ارقام باغی مقاوم به کم ‌آبی از راه های مناسب برای کاهش خسارت است که سیاست هایی در این ارتباط در دست اجراست.
این مسوول تصریح کرد: برای کاهش آثار خشکسالی بر باغداری ، دوره های مختلف آموزشی و توجیهی برای مقابله با آفات و جایگزینی محصول باغی با نیاز کمتر به آب با حضور کارشناسان کشاورزی برگزار شد.
از 17 هزار و 500 هکتار اراضی کشاورزی مهریز، 12هزار هکتار آن باغ است و 12 هزار بهره بردار دارد.
مرکز شهرستان 50 هزار نفری مهریز در 30 کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.
7541/ 6014/ 2047

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/35407/پنچه-خشکسالی-بر-گلوی-باغداری-مهریز
بستن   چاپ