خبر یزد
كاهش 50 درصدي حناي يزد؛
حناسايي‎‎هاي يزد در فراموشي رنگ مي‎‎بازند
چهارشنبه 22 شهريور 1396 - 8:32:08 AM
ايسنا - اقتصادي
يزد آنلاين - يکي از فعالان صنعت توليد حنا بااشاره از روند کاهشي فعاليت ‎‎ هاي اين صنعت قديمي در يزد، از افت50 درصدي صادرات اين گياه صنعتي دارويي در استان خبر داد.
حنا يکي از مهم‌ترين گياهان زينتي و دارويي ايرانيان از گذشته‌هاي دور تاکنون بوده و علاوه بر جايگاه خاصي که درآداب و رسوم مردم کشورمان به ويژه در برگزاري آيين ‎‎ ها و مراسم ‎‎ جشن داشته است، از ديرباز براي کاربردهاي دارويي نيز مورد استفاده بوده است.
وجود خشکي بيش از حد هوا در شهر يزد باعث شده كه هرچند اين گياه در استان‌هاي ديگري توليد مي‌شود ولي براي سابيدن به يزد آورده شودچرا كه حناي سابيده شده در مقابل دو پديده رطوبت و نور به شدت حساس است.
پيشه حناسابي يا به اصلاح مازاري يكي از مشاغل اصلي يزد از گذشته‌هاي نه چندان دور بوده به نحوي كه رفت و آمد تاجران يزدي در آن دورانبه كشورهايي مانند هند و پاکستان و کشورهاي حوزه خليج‌فارس به اين حرفه رونق بسياري داده بود و حتي يزد را به اين لحاظ شهره كرده بود.
قدمت برخي از مازاري‌هاي يزد به دوران قاجار بازمي‌گرددو اكنون نيز با وجود كمرنگ شدن اين پيشه هنوز در برخي نقاط يزد مغازه‌هايي كه قدمت بالايي هم دارند، در اين زمينه فعاليت مي‌كنند.
حتي در خيابان کاشاني يزد، کوچه‌اي تاريخي و ثبت ملي شده به نام کوچه مازاري وجود دارد که در آن مغازه‌هايي به قدمت 80 تا ‎ 100 سال وجود دارد و گاهاً مورد توجه گردشگران داخلي وخارجي نيز قرار مي‌گيرد.
البته همانطور كه گفته شد اين پيشه نيز همانندبسياري از مشاغل قديمي در حال فراموشي است و متاسفانه مسئولان نيز حمايت خاصي ازآن ندارند.
دکتر «مجيد اتابکي» از فعالان اين صنعت  در اين مورد تصريح مي‌كند: حناسايي حرفه ‎ اي است که تنها استان يزد با توجه به آب و هواي خشک توانسته آن را در خود پرورش دهد.
وي ادامه مي‌دهد: استان کرمان تامين ‎‎ کننده حناي استان يزد است اما با توجه به اين که استان يزد آب و هوايي گرم و خشکي دارد، اين صنعت تنها در استان يزد رونق گرفته است.
اتابکي با بيان اين که از 20 حناسايي استان تنها 12حناسايي فعال باقي مانده است، عنوان مي‌كند: اگر کاهش حناسايي‏‏ ها و روي آوردن افراد شاغل در اين صنعت به مشاغل ديگر، با همين روند ادامه پيدا کند، قطعاً اين صنعت در چند سال آينده منحل مي‏‏شود.
رييس حناسايي اتابکي با اشاره به کاهش 50 درصدي صادرات حناي استان، اظهار مي‌كند: حناي يزد هم ‎‎ اکنون تنها به کشورهاي عراق، ‌روسيه، امارات، کويت، فرانسه و کانادا صادر مي ‎‎ شود.
وي در مورد تاريخچه حناسايي در يزد نيز مي‌گويد: حناسايي يزد در خاندان اتابکي قدمتي بيش از 100 سال دارد، البته اين تاريخچه در استان به140 سال پيش برمي‎‎ گردد.
اتابکي در مورد تکنولوژي به روز اين صنعت، بيان مي‌كند:از 50 سال پيش تاکنون، تکنولوژي اين صنعت هيچ تغييري نکرده است چرا که حنا، گياهي به شدت حساس و خاص است و تاکنون دستگاهي متناسب براي توليد آن ساخته نشده است.
اين توليدکننده سرشناس حنا در استان بالابودن کيفيت حناي هند نسبت به يزد را ناشي از نحوه کاشت حناي آنها مي‌داند و اضافه مي‌كند: البته کيفيت حناي يزد با توجه به صنعتي که دارد، بسيار بالاست و يزد جايگاه خوبي را در اين صنعت کشور به خود اختصاص داده است.
وي با اشاره به لزوم حفظ اين صنعت، مي‌گويد: حناسايي يزد يکي از جاذبه‏‏ هاي گردشگري يزد نيز محسوب مي ‎‎ شود و در صورت اطلاع ‎ رساني ‎‎ هاي مداوم و معرفي اين مکان به تورهاي گردشگري مي ‎‎ تواند در راستاي جذب روزافزون گردشگر به استان نيز موثر باشد.
اتابکي در پايان به سخت ‎‎ گيري بهداشت محيط اشاره ومتذكر مي‌شود: با جهاني شدن يزد رونق دادن به صنايع پرسابقه يزد يکي از دغدغه ‎‎ هاي جذب گردشگر است اما سخت ‎ گيري ‎‎ هاي بهداشت محيط و عدمتوجه به سود کم اين کارگاه ‎‎ ها، به تعطيلي اين جاذبه گردشگري انجاميده است.


http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/5851/حناسايي‎‎هاي-يزد-در-فراموشي-رنگ-مي‎‎بازند
بستن   چاپ