خبر یزد
/گزارش/ سایه کم‌آبی و مگس مدیترانه‌ای بر یاقوت تفت
سه شنبه 15 آبان 1397 - 14:01:40
خبر یزد - در حالی که باغداران تفتی از مگس مدیترانه‌ای و کم آبی به عنوان دو مشکل عمده گلایه می‌کنند؛ مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد از تخصیص اعتبار لازم برای آبیاری نوین و آفت‌زدایی باغات این شهرستان خبر می‌دهد.
مردم یزد تفت را با انارش می‌شناسند اناری که از ریشه تا برگش و میوه‌اش سرشار ازخاصیت و فایده است.
هر چند انار تفت محبوبیت زیادی داشته و بازار خوبی در دنیا دارد اما این روزها علاوه بر این که سایه کم آبی بر سر باغستان‌های انار افتاده، مگس مدیترانه‌ای هم انارهای خوش طعم تفت را تهدید می‌کند .
تفت یکی از شهرستان‌های ییلاقی یزد است که به باغشهر یزد شهرت دارد این شهر که در جنوب غرب استان واقع شده به دلیل قرار گرفتن در دامنه‌های شیرکوه از آب و هوایی خنک نسبت به دیگر شهرستان‌های این دیار کویری برخوردار است و خاک بسیار مرغوبی برای کشاورزی و باغداری دارد .
«محمدعلی اعظم» باغبان 75 ساله تفتی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا- منطقه یزد، با اشاره به ظرفیت شهرستان تفت در کشت انار،‌ اظهار می‌کند: باغات انار هفت کیلومتر از سطح زیرکشت این شهرستان را به خود اختصاص داده است.
وی می‌گوید: انار تفت گوهری از دل خاک این دیار است که به دلیل کیفیت بالا بسیاری از مردم کشورهای دنیا را شیفته خود کرده است.
این باغبان تفتی با بیان این‌که انار تفت برای تهیه لنز چشم تا نسخه‌های پس از شیمی درمانی و رنگ‌ریزی حرفی برای گفتن دارد، می‌گوید: کشورهایی مانند امارات و اسپانیا شرکت‌هایی دارند که انار تفت را برای تهیه ماده‌های اولیه فرآوری می‌کنند .
وی با اشاره به گونه‌های مختلف انار تفت تصریح می‌کند: هر چند انار سفید کیفیت و خواص بیشتری دارد اما همیشه بازار انارهای پوست قرمز و دانه رنگی به ویژه دانه سیاه داغ‌تر است و مردم بیشتر تمایل به خرید این انارها دارند و اینها همان انارهایی هستند که کمتر صادر می‌شوند.
اعظم انار «گِل‌تفت» را انار خاص تفت و یزد می‌داند و می‌گوید: این انار ترش را زمانی که از شاخه می‌چینند خیلی باب طبع مردم نیست اما آن را انبار می‌کنند و اردیبهشت دوباره به بازار می‌آورند و جالب این که طعم آن ملس شده و دانه‌هایش هم سالم و آبدار هستند چرا که این دانه‌ها از پوست انار تغذیه می‌کنند و خشک نمی‌شوند .
وی ادامه می‌دهد: این خاصیت و دوام را فقط انار تفت دارد و اگر هر جای دنیا جز خاک تفت بکارند، چنین اناری به بار نمی‌نشیند .
این صادرکننده انار تفت در مورد صادرات عمده انار استان می‌گوید: انار تفت به کشورهایی نظیر عربستان و هند به صورت فرآوری شده و به کشورهای روسیه، مولداوی، آلمان و اسپانیا به صورت مستقیم صادر می‌شود.
وی در مورد «اناردانه» یزد نیز تصریح می‌کند: انار دانه‌های تفت که محصول انارهای ترک خورده است هم به کشورهای پاکستان و هندوستان صادر می‌شود .
اعظم ریشه، برگ و هسته انار تفت را هم صاحب بازار می‌داند و می گوید: رب انارهای تفت نیز زبانزد عام و خاص است و در کشورهای حاشیه خلیج فارس بازار خوبی دارد .
وی با اشاره به این‌که در بازار داخلی انار بدون افزایش قیمت به فروش می‌رسد ادامه می‌دهد: انار چه داخل و چه خارج از کشور بازار خوبی دارد، اما قرار بود انارهایمان را گرانتر خریداری کنند که این اتفاق نیفتاد، صادرات هم که حکایت خودش را دارد، پول خوبی عاید باغبان می‌شود اما پول بهتری عاید دلالان !
این باغبان‌ تفنی با بیان این‌که درخت انار کم‌هزینه و متوسط آب خواه است، می‌گوید: انار دردسری ندارد اما متخصص می‌خواهد.
وی در مورد مشکلات این روزهای باغبانی می‌گوید: کم آبی که دردسر خودش را دارد، درخت‌هایمان کم بار و انارهایمان کم آب شده‌اند از طرف دیگر وعده‌های دولت برای تسهیل آبیاری تحت فشار و قطره‌ای هم پایدار نبود، قرار بود 85 درصد تسهیلات را دولت بپردازد اما وقتی پسرم برای اجرای این سیستم در باغش اقدام کرد گفتند فقط 15 درصد تسهیلات !
اعظم مگس مدیترانه‌ای را بزرگترین مشکل باغداران می‌داند و می‌گوید: دو سال پیش هزینه‌ای حدود 90 میلیارد تومان به استان یزد برای لایروبی قنوات و مگس مدیترانه‌ای داده شد و خیلی خوب مسئولان و متخصصان آفت زدایی کردند اما این روند ادامه پیدا نکرد .
وی اضافه می‌کند: هر چند اقدامات مسئولان مربوطه بسیار مثمرثمر واقع شد اما امسال خبری از بودجه نیست و اگر همت نشود تمام محصولات سردرختی و صیفی از دست می‌رود چرا که این مگس همه باغات و محصولات کشور را تهدید می‌کند .
این باغبان 75 ساله تفتی خاطرنشان می‌کند: مگس مدیترانه‌ای آفت خطرناکی است چرا که عمری حدود 8 سال دارد و با این دوام می‌تواند باغداران تفت و استان را دچار خسارت‌های زیادی کند .
وی یادآور می‌شود: با وجود تمام مشکلات 55 درصد میزان تولید باغات شهرستان تفت انار بوده که 20 درصد آن صادر می‌شود و این میزان نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است .
رفع مشکلات باغداران به صورت مشترک
«یدالله جوادپور» مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد با اشاره به وجود مشکل کم آبی در تمام استان به خبرنگار ایسنا می‌گوید: کم آبی خاص تفت نیست و مشکل کلی استان است که دولت هم برای بهبود وضعیت فعلی کشاورزان 85 درصد هزینه ایجاد سیستم آبیاری نوین را تأمین می‌کند.
وی اضافه می‌کند: به ازای هر هکتار 15 میلیون هزینه برای اجرای این سیتم آبیاری لازم است که 13 میلیون آن را سازمان پرداخت می‌کند و تاکنون نیز هزینه زیادی در این جریان شامل حال باغداران شده است .
این مسئول با اشاره به این که در زمینه مگس مدیترانه‌ای هم اقدامات قابل قبولی انجام شده، تصریح می‌کند: این اقدام به صورت مشترک توسط دولت و مردم انجام می‌شود و متقاضیان می‌توانند نسبت به انجام آن اقدام و با دریافت تجهیزات لازمه با این آفت مبارزه کنند .
وی ادامه می‌دهد: امسال سه میلیارد تومان از اعتبارات تخصیص داده شده سال گذشته برای آفت مگس مدیترانه اخذ شده اما متناسب با افزایش قیمت سموم و وضعیت اقتصادی کنونی میزان کمتری سم خریداری می‌شود .
جوادپور در پایان با تاکید بر این‌که در زمینه‌های مختلف به باغداران خدمات ارائه می‌شود می‌گوید: مشکلات باغداران باید به صورت مشترک و با همت و تعامل مرتفع شود .
تهیه کننده:‌ فاطمه رهبر یزدی
انتهای پیام

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/65148/-گزارش--سایه-کم‌آبی-و-مگس-مدیترانه‌ای-بر-یاقوت-تفت
بستن   چاپ