خبر یزد
در 5 روز پایانی ماه صفر؛
«توت» میزبان عاشقان اهل‌بیت شد/ آیینی به جا مانده از دوران صفوی
سه شنبه 15 آبان 1397 - 14:01:52
خبر یزد - یزد ـ‌ مراسم سنتی عزاداری در روستای توت از توابع اردکان که آیینی به جا مانده از دوران صفوی است، آغاز شده و هزاران نفر از عاشقان و دلدادگان اهل‌بیت (ع) از سراسر کشور در این مراسم حضور دارند.

خبرگزاری مهر ـ گروه استان‌ها: توت نام روستایی کهن از توابع بخش خرانق روستای اردکان است و در حال حاضر دارای 77 خانوار با جمعیتی حدود 190 نفر است.

جمعیت این روستا در روزهای پایانی ماه صفر، به واسطه مراسم سنتی که در آن برگزار می‌شود، به بیش از 100 هزار نفر می‌رسد و عاشقان و دلدادگان اهل‌بیت (ع) از شهرهای دور و نزدیک در این مراسم شرکت می‌کنند و جذابیت این مراسم حتی گردشگران خارجی را نیز جذب این آیین سنتی کرده است.
تعزیه‌خوانی از دوره قاجار به مراسم عزاداری روستای توت اضافه شد
دبیر انجمن حامیان میراث کهن اردکان در مورد این مراسم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مراسم سنتی روستای توت از ابتدا یعنی از دوره صفویه، مراسم روضه‌خوانی و قربانی کردن نذورات مردمی بوده که در دوران قاجار، مراسم تعزیه‌خوانی نیز به آن اضافه شده است.

نادر پیری عنوان کرد: این آیین در فهرست میراث فرهنگی کشور نیز به ثبت رسیده و تقریبا برای همه دوستداران تعزیه، آیینی نام‌آشنا است و مردم بسیاری از اقصی‌ نقاط کشور و حتی خارج از کشور در این مراسم حضور می‌یابند.

وی با بیان اینکه این مراسم در پنج روز پایانی ماه صفر برگزار می‌شود، عنوان کرد: هر شب از این مراسم به برگزاری آیینی ویژه سپری می‌شود اما در هر پنج شب، مراسم تعزیه برگزار می‌شود.
قدمت ابزار و نسخ تعزیه‌خوانی توت به بیش از 200 سال می‌رسد
پیری عنوان کرد: ابزار و ادوات تعزیه، نسخ تعزیه‌خوانی و ... نیز قدمت تاریخی دارند و قدمت برخی از آنها به 200 سال پیش می‌رسد.

وی در مورد برگزاری تعزیه در این روستا عنوان کرد: تعزیه در زمان قاجار در روستای توت توسط هنرمندان این رشته برگزار شد اما زمانی که رضاخان از برگزاری تعزیه جلوگیری کرد، مردم متدین از نقاط مختلف این روستا را به عنوان گوشه‌ای خلوت برای برگزاری آیین‌های عزاداری برگزیدند و از آن زمان، روستای توت، مکانی برای گردهمایی دلدادگان اهل بیت (ع) در پنج روز پایانی ماه صفر شد.
برگزاری مراسم عزاداری کهن در حسینیه‌ای با تاریخ 150 ساله
پیری با بیان اینکه حسینیه تاریخی روستای توت نیز قدمتی طولانی و حدود 150 سال دارد، افزود: هم مکان برگزاری و هم ابزار و ادوات اجرای تعزیه و هم نوع مراسم، در نوع خود بی‌نظیر، دارای ارزش تاریخی و فرهنگی است.

حضور گسترده مردم در این روستا و عشق و علاقه برای شرکت در آیین هفته آخر صفر موجب شده تا هر سال بر آمار نذورات در این روستا افزوده شود به طوری که در مسیر 60 کیلومتری اردکان تا روستای توت، ایستگاه‌های توزیع نذورات از جمله شیر داغ و غذای گرم برپا شده و پذیرای عزاداران حسینی هستند.
سفر عزاداران با پای برهنه به توت
بسیاری از عزاداران نیز با پای پیاده یا پای برهنه به این روستا می‌روند و نذورات خود را ادا کرده و در مراسم عزاداری شرکت می‌کنند.

در این ایام همه مردم و اهالی توت،‌ در خدمت عزاداران هستند و شرایط را برای اسکان و تامین نیازهای آنها فراهم می‌کنند و بسیاری از آنها نیز بدون هیچ چشمداشتی اقدام به خدمت‌رسانی به مردم و عزاداران می‌کنند.
حضور چشمگیر گردشگران خارجی در مراسم روستای توت
نکته جالب توجه اینجاست که این مراسم و تعزیه خوانی متولی خاصی ندارد و از گذشته‌های دور تا به امروز به صورت خودجوش توسط مردم اجرا شده و مردم با خلوص نیت و اعتقادی مثال‌زدنی در این مراسم شرکت می‌کنند.

در میان انبوه عزاداران، حضور گردشگرانی از کشورهای اروپایی و آسیای شرقی نیز به چشم می‌خورد که با دوربین‌های عکاسی خود تمام روستا را رصد کرده و لحظه لحظه ابراز عشق و ارادت مردم به اهل بیت‌ (ع) را ثبت و ضبط کرده‌اند و جالب اینکه هر سال بر تعداد گردشگران خارجی حاضر در این مراسم افزوده می‌شود.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/65154/«توت»-میزبان-عاشقان-اهل‌بیت-شد--آیینی-به-جا-مانده-از-دوران-صفوی
بستن   چاپ