خبر یزد
فیلم مستند تالان در دانشگاه یزد نقد و بررسی شد
یکشنبه 12 اسفند 1397 - 11:26:25 AM
ایرنا
خبریزد- این فیلم که درباره وضعیت آب در ایران با تأکید بر آب های زیر زمینی ساخته شده، بحران‌ های محیط زیستی و اجتماعی کنونی و پیش روی جامعه ایران در آینده نزدیک را روایت می‌کند.
در خلاصه داستان این مستند آمده است: «وقتی همه خوابیم و زمین زیر پایمان خالی می‌شود؛ فاجعه یا بحران آب؟ مقصران چه کسانی هستند؟»
«تالان» در جشنواره های مختلف جوایز متعدی از جمله جایزه بهترین مستند نیمه بلند دهمین جشن مستقل سینمای مستند ایران را کسب کرده و نامزد پنج جایزه از جشن مستند خانه سینما شامل بهترین تدوین، بهترین صدا، بهترین پژوهش، بهترین کارگردانی و بهترین فیلم، نامزد جایزه بهترین کارگردانی مستند در جشن بزرگ سینمای ایران و برنده جایزه بهترین پژوهش از جشنواره ملی فیلم رضوی بوده است.
پس از اکران این مستند، نشستی تخصصی با حضور محمدصادق دهقانی کارگردان مستند، علی اسلامی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب، علی اصغر سمسار یزدی دبیر کانون تفکر آب، عبدالعظیم پویا خبره فرهنگی، علی اکبر جعفری ندوشن عضو کانون تفکر آب، علی مدرسی مدیرعامل شرکت آزالیا در کانادا و سعید عطار دبیر کانون ‌های تفکر دانشگاه یزد برگزار شد.
کارگردان فیلم مستند تالان در این نشست با بیان اینکه در ایجاد بحران هایی از جمله بحران آب نباید یک فرد یا دستگاه خاص را متهم کرد، گفت: در چنین مواقعی همه از حاکمیت و دولت گرفته تا مردم مقصر هستند.
دهقانی افزود: استفاده از دستگاه های کاهنده آب در منازل می تواند مصرف آب را تا 30 درصد کاهش دهد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان یزد نیز با قدردانی از عوامل ساخت فیلم مستند تالان گفت: بسیاری از نوآوری هایی که به عنوان دانش به مردم عرضه می شود پس از یک بحران شکل گرفته است.
اسلامی با تاکید بر اینکه مدیران باید با مردم صادق باشند، افزود: تنها راه حل برون رفت از مشکلات حوزه آب، سازگاری و برنامه ریزی مردم ومسئولان در حوزه های کشاورزی، صنعت و آب شرب است.
دبیر کانون تفکر آب دانشگاه یزد هم اظهار داشت: فیلم تالان به درستی اقشار مختلف را عامل پدیدار شدن بحران آب و فرونشست زمین معرفی کرده است.
سمسار یزدی افزود: در این فیلم برای نخستین بار در حیطه مجلس شورای اسلامی ورود شده و قوانین مجلس در حوزه آب و چاه های بدون پروانه مورد بررسی و نقد قرار گرفته است.
همچنین خبره فرهنگی استان با بیان اینکه بی خبری در جامعه کنونی بیداد می کند، گفت: از سالها پیش فرونشست زمین در دشت یزد - اردکان مشهود بوده، اما تاکنون برای جلوگیری از آن اقدام موثری نشده است.
پویا افزود: فیلم مستند تالان بسیار آگاهی بخش و عملکرد سازنده آن مطلوب است.
عضو هیات علمی و کانون تفکر آب دانشگاه یزد نیز با تبیین وضعیت نظام حقوقی منابه آب از نیمه دوم قرن بیستم تاکنون گفت: قوانین مدنی ایران در برهه ای به مالکیت اشخاص بر منابع آبی و حفظ حقوق آنها ‎صراحت داشته، اما با تصویب قوانین بعدی که باعث گسترش عرصه حقوق عمومی شدند، تعیین حقوق اشخاص در بهره‎برداری از منابع آب را به صدور پروانه بهره‎برداری با قیودات عمده‌ای موکول کرده‌ اند.
جعفری با بیان اینکه قانون‌ مدنی‌ ایران‌ به ‌تبعیت‌ از فقه‌ امامیه آبها را اموال‌ مباح و قابل‌ تملک‌ اشخاص تلقی‌ کرده، گفت: بعد از انقلاب، قانون اساسی به صراحت آب را در زمره انفال و اموال عمومی دانست و قانون توزیع‌ عادلانه‌ آب‌ نیز اختیار آن را به دولت سپرد؛ ازاین رو اکنون اشخاص خصوصی مالکیت خصوصی بر منابع آب ندارند و فقط حق بهره برداری پیدا می کنند.
همچنین مدیرعامل شرکت آزالیا در کانادا اظهارداشت: در برهه کنونی بحران اصلی، ازآب به خاک و فرونشست زمین تبدیل شده است و باید هر چه زودتر راهکارهایی برای پیشگیری ازاین بحران برامه ریزی و اجرا شود.
مدرسی افزود: عواملی از جمله ناآگاهی های اجتماعی و مسئولیت پذیر نبودن سبب شده مردم به فقط به روزمره فکر کنند و تلاشبرای تشکیل سازمان های غیر دولتی (NGO) مرتبط با مسائل مهمی چون آب و خاک کمتر باشد.
دانشگاه یزد از 2 سال پیش، با آسیب شناسی از وضعیت توسعه استان، نهادی را با عنوان «کانونهای تفکر» تاسیس کرد؛ این کانونها ماموریت دارند که اصحاب علم را در کنار مدیران نهادهای اجرایی و عمومی و فعالان بخش خصوصی و تشکلهای مردم نهاد قرار دهند.
تلاش شد این کانونها، به شکلی نظم پیدا کنند که خارج از الگوهای رسمی و بوروکراتیک، دارای ساختاری چابک بوده، استقلال فکری و سازمانی داشته باشند و به صورت پلهایی بین دانشگاه و بخشهای مختلف جامعه عمل کنند.
اکنون پنج کانون تفکر شامل «شهر هوشمند»، «آب»، «سلامت اجتماعی» (مسائل اجتماعی استان)، «اقتصاد یزد» (مسائل اقتصادی استان) و «گردشگری» (مسائل و فرصتهای حوزه گردشگری استان) دردانشگاه یزد تشکیل شده و فعالیت می کند.
استان یزد حدود یکصد هزار دانشجو دارد که در 68 مرکز آموزش عالی به تحصیل مشغول هستند و از این تعداد حدود 14 هزار نفر در دانشگاه یزد تحصیل می کنند.
دانشگاه یزد افزون بر 400 عضو هیات علمی و 100 رشته تحصیلی دارد.
استان یزد بر پایه سرشماری آبان ماه سال 1395، یک‌ میلیون و 138 هزار نفر جمعیت دارد که 85 درصد در 21 شهر و بقیه در روستاها و آبادی‌ها زندگی می‌کنند.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/82162/فیلم-مستند-تالان-در-دانشگاه-یزد-نقد-و-بررسی-شد
بستن   چاپ