خبر یزد
شهری تاریخی كه گردشگران فقط از آن می‌گذرند، اما...
دوشنبه 27 اسفند 1397 - 8:51:07 AM
ایسنا

خبریزد- جای جای کشور عزیزمان ایران به دلیل پیشینه تاریخی و تکاپوی مستمر اجتماعی و فرهنگی، دیدنی های متنوعی دارد که بازدید از آن ها می تواند حس کنجکاوی گردشگران و جهانگردان را برانگیزد.

هر مسافری با هر انگیزه‏ای که به شهرهای ایران سفر کند، می‏‌تواند مطابق اهداف، ذوق و برنامه خود، دیدنی‏‌های مورد نظر خود را بیابد.

یکی از این جاذبه‌ها که بیشتر گذرگاهی در مسیر فلات مرکزی ایران به شمار می‏‌آید، شهر اردکان است که در مرکزی‏‌ترین نقطه ایران یعنی در قلب کویر واقع شده است.

در مورد گذشته این سرزمین کویری زیاد نگاشته‏‌اند اما آنچه این روزها ذهن گردشگران و ایرانگردان را درگیر می کند این است که چرا این قطب گردشگری به عنوان مقصد گردشگران به شمار نمی‌رود.

هرچند طی چند سال گذشته با رونق گرفتن صنعت گردشگری این منطقه و برنامه ریزی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و نیز اقدامات مطلوب شهرداری های این شهرستان فضاسازی مناسب‌تری نسبت به گذشته ایجاد شده اما این سئوال همچنان پابرجاست که چرا اسکان مسافران در این شهرستان و انتخاب آن به عنوان مقصد گردشگری محقق نمی‏‏‌شود؟

شاید بهترین روش برای تعریف این مقصد گردشگری، معرفی بهتر جاذبه‌های بیشمار این منطقه از جمله «چک چک» یا همان معبد و زیارتگاه اصلی زرتشتیان جهان، قلعه و منارجنبان تاریخی خرانق، بافت تاریخی بکر و ارزشمند عقدا و نیز بافت زنده تاریخی شهر اردکان و مناطق دیدنی روستایی این شهرستان باشد.

اما با این وجود، مهمترین موضوع مغفول مانده در این رابطه شاید اسکان و هتلینگ و مکانی برای ماندگاری گردشگران باشد که خوشبختانه علاوه بر ایجاد هتل‎‎های مدرن در سال‌های اخیر، راه اندازی بومگردی‏‌ها نیز بخش کوچکی از مشکلات مرتبط با اسکان مسافران و گردشگران را نیز حل کرده است.

اقامتگاه‏‏‌های بومگردی که این روزها در جای جای ایران به ویژه استان یزد بر سر زبان‌ها افتاده است، مکان‌های سنتی و تاریخی روستایی و شهری هستند که به فضایی برای استراحت و گردش مسافران و گردشگران تبدیل شده است.

مردم شهرها و روستاهای تاریخی اردکان نیز همانند دیگر نقاط کشور با مرمت خانه‏های‌ و فضاهای بومی موجود بر مبنای اقلیم منطقه، با ایجاد بومگردی ها علاوه بر کسب درآمد، امکان تجربه‌ی زندگی به سبک سنتی را برای گردشگران فراهم ‌آورده‏‌اند.

اقامتگاه‌های بوم‌گردی بسته به شرایط طبیعی و اقلیمی هر منطقه متفاوت هستند، این بوم‌گاه می‌تواند چادرشبی باشد در دل دره‌ای زیبا که عشایر ایرانی در آن سکنی دارند یا خانه‌ای خشتی و کاهگلی در قلب کویر و یا شاید هم یک کاروانسرای قدیمی بر سر جاده‌ای که حالا احیاء و مرمت شده و پذیرای مهمانان است.

اقامتگاه‌های بوم‌گردی، امروز به برگ‏‌های کتاب تاریخ که می‌توان به دل آنها سفر کرد و سبک زندگی گذشتگان را در آن حس کرد، تبدیل شده است، مکان‏‌هایی که می‌توان سنت‌های دیرین و بومی مناطق مختلف کشور را در قالب آنها دوباره احیاء کرد و به همگان نمایش داد.

 اقامتگاه‌های بوم‌گردی به ویژه در روستاها و شهرهای کم جمعیت، می‌توانند علاوه بر ایجاد درآمد و جلوگیری از مهاجرت، به احیاء سنن قدیمی و همچنین حفظ و نگهداری آثار باستانی و حفاظت از طبیعت کمک شایانی داشته باشد.

اما آنچه در اینجا مهم است جبران کمبود تخت‎‎های اقامتی هتل ‎‎ ها و سایر اماکن اسکان برای مسافران است که بومگردی‏‏‌ها فقط بخشی از آنها جبران می‌کنند.

«محسن میرجانی» رییس پایگاه پژوهشی اردکان در این رابطه می‌گوید: یکی از مهمترین ویژگی‏‌های صنعت گردشگری در ایران و جهان تامین سلیقه و ذائقه گردشگران است، گردشگرانی که با اهداف متنوع گردشگری تاریخی و فرهنگی، مذهبی، ورزشی، سلامت و حتی ماجراجویی، مقاصدی را برای خود در نظر گیرند.

وی ادامه می‏‌دهد: این تنو را حتی در ذائقه و سلیقه گردشگران در بحث اسکان نیز شاهد هستیم به نحوی که درصدی از گردشگران برای اسکان و اقامت در شهرهایی مانند اردکان، اقامت در بوم‏گردی ها را بیشتر می‎پسندند و برخی هم فضاهای لوکس و پرامکانات را طلب می کنند.

این باستان‏‌شناس اردکانی اظهار می‎کند: اما این همه ماجرا نیست و مشکل شهرهایی همچون اردکان که در یک جغرافیای زیستی مشابه در دشت یزد - اردکان واقع هستند و دارای ویژگی‏‌های مشابهی در معماری و شیوه زیست می‏‏‌باشند، بحث برندسازی و برجسته کردن یک یا چند شاخصه معماری و فرهنگی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

میرجانی اضافه می‎کند: به عبارتی اردکان باید علاوه بر یک سری ویژگی‏‌های عمومی گردشگری که قابل تسری به سایر شهرهای استان یزد است، واجد یک تعداد شاخصه‏‌هایی نیز باشد که مختص به خودش است و همین باعث می شود تا گردشگران با توجه به گستردگی فضای اطلاع رسانی و رقابت‏‌های تبلیغاتی، اردکان را برای یکسری ویژگی‏‌های شاخص، به عنوان مقصد انتخاب کنند.

رییس پایگاه پژوهشی اردکان خاطرنشان می‏‌کند: خوشبختانه اردکان به واسطه گستردگی اقلیمی و تنوع جغرافیایی، سرشار از جاذبه‏‌های منحصر به فرد طبیعی، تاریخی، فرهنگی و مذهبی است که در سایر مناطق یا وجود ندارد یا به پررنگی و ارزش‏گذاری اردکان نیست.

وی ادامه داد: بی تردید صنعت گردشگری، یک صنعت حساس و بسیار دقیق است و اگر کوچکترین اختلالی در میان چرخه‌‏های زیر ساختی، آموزش و تبلیغات آن ایجاد شود، عملا راه به جایی نخواهد برد.

میرجانی در پایان ابراز امیدواری می‏‏‌کند که با توجه به حضور پررنگ بخش خصوصی در حوزه راه‏‌اندازی بومگردی‏‌ها به عنوان یکی از گونه‏‌های متنوع زیر ساخت‏‌های اقامتی گردشگران، در سایر حوزه‏‌های اقامتی از قبیل هتل‏‌های ستاره دار و استاندارد نیز گام‏‌های موثری بردارد که بی تردید با توجه به شرایط اقلیمی پیش رو و خشکسالی های سال های گذشته، رونق صنعت گردشگری می‏توان یکی از آلترناتیوها و جایگزینی مفید برای تداوم حیات اقتصادی و فرهنگی این منطقه باشد.


http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/82961/شهری-تاریخی-كه-گردشگران-فقط-از-آن-می‌گذرند،-اما
بستن   چاپ