خبر یزد
/یزد، دیدنی است/
بهاباد، دیار نام آشنای دیروز
يکشنبه 11 فروردين 1398 - 19:17:59
خبر یزد - شهرستان بهاباد با وسعت 8235 کیلومتر مربع در فاصله‌ی 200 کیلومتری شهر یزد و 85 کیلومتری شهر بافق قرار دارد.
به گزارش ایسنا - منطقه یزد، این شهرستان دارای دو بخش «مرکزی» و «آسفیج» و مناطق حاصل‌خیز جلگه و ییلاقی بنستان و تعداد 249 روستا، آبادی و مزرعه است.
واژه بهاباد از دو کلمه «به» و«آباد» به معنای آبادی بهتر تشکیل شده است و به استناد از جغرافیای تاریخی معجم البلدان(یاقوت حموی، قرن هفتم هجری) که از توتیای این منطقه نام برده که شهرت جهانی داشته، بهاباد از دیرباز مورد توجه بوده است.
این منطقه علاوه بر وجود علمایی همچون «ملا نجم الدین عبدالله بهابادی یزدی» صاحب حاشیه معروف به حاشیه ملاعبدالله، فخر الواعظین، حاج مهدی، میرزا خلیل الله وزیر یزد در دوره صفوی از لحاظ غنی بودن نسبی سفره ‎ های زیر زمینی از اهمیت خاصی برخوردار است و از همین رو، بهاباد علاوه بر دامپروری در کشاورزی نیز مورد توجه بوده است چرا که در کنار محصولات گندم، جو، پنبه، زیره، بادام، پسته، انگور، زرد آلو و انار، پنبه و زعفران آن نیز از مرغوبیت خاصی برخوردار است.

آرامگاه ملّا عبداللّه بهابادی:
از مهمترین آثار تاریخی در این منطقه از مهمترین آثار تاریخی در این منطقه، آرامگاه ملّا عبداللّه بهابادی است. بقعه ای است که مزار ملّا عبدالله بهابادی، صاحب کتاب «حاشیه» در آن واقع است و این بقعه در حال حاضر به مجموعه فرهنگی تفریحی تبدیل شده است.

مقبره شیخ محمّد:
تاریخ مدوّنی درباره‌ی این شخصیّت که مقبره ی او زیارتگاه مردم بهاباد شده است وجود ندارد و آنچه که مشهور است آن که می گویند از علمای دوره صفویّه بوده است ولی چون بهاباد در گذشته های خیلی دورتر در این مکان ساخته شده، احتمالاً شیخ محمّد مربوط به دوره های سلجوقیان یا غزنویان باید باشد.
اگر چه چند سال پیش مقبره نامبرده مقداری مرمّت شده ولی اصل بنا دست نخورده باقی مانده است.

قلعه جنّت آباد:
این قلعه در حوالی روستای احمدآباد مرکز دهستان جلگه، در 12 کیلومتری بهاباد واقع شده است و هنوز حصار و چهار برج دیده بانی و نگهبانی این قلعه سالم مانده است.
همچنین نمازخانه هایی که سر‌صفّه زیبایی دارد و اطاق ها، راهروها به سبک معماری دوره زندیّه نسبتاً مشخّص است. این قلعه حدوداً مربع شکل و ظاهراً طول هر ضلع حدود 500 متر است.
قـلعه قـدیمی روستای ده عسکر:
روستـای ده عـسکـر از روستاهای تابعه‌ی آسفیج است که قدمت بالایی دارد. از جمله آثار قدیمی باقیمانده آن می توان به قلعه قدیمی این روستا که با شکل و طرّاحی منحصر به فرد در دوران صفویّه ایجاد شده است و برج دیده بانی تمام خشت و گل آن که حدود 400 سال قدمت دارد، اشاره کرد.

برج عظیم آباد:
این برج که به شکل قلعه کوچک و حصار آن از سنگ است مربوط به دو خواهر به نام های «بیجه عظیمیّه» و «بیجه خدیجه» بوده است که در دوره صفویّه آباد بوده است و قطعاً ساختمان این برج مربوط به قبل از دوره‌ی صفویّه است.
در دوره زندیّه به عنوان انبار غلّه‌ی منطقه بهاباد نیز استفاده می شده و این دو خواهر که ثروتمند بوده اند در سال های خشک‌سالی آذوقه مردم را تأمین می کرده اند و در نهایت بیجه عظیمیّه، خواهر بزرگتر به همسری حاج مهدی که از خیّرین بزرگ آن زمان بوده و مجموعه تاریخی قلعه بهاباد مانند مسجد جامع، حسینیّه، آبانبار از آثار خیر او به شمار می آید، در آمده است.
برج حاجی آباد: حاجی آباد، آبادی کوچکی است در نیم فرسخی بهاباد و در مرکز روستا برجی از خشت و گل به محیط 25 متر و بلندی 12 متر بنا شده است.
این برج دو طبقه است و از طبقه اوّل پلّه‌ی مارپیچی برای رفتن به طبقه دوم و پشت بام دارد. در کمر برج به فاصله چهار متر از سطح زمین در کوچکی هست که از آن به داخل برج می رفته اند و بر بالای این دریچه جای (ریختن) آبجوش به پایین و سنگ انداز به صورت پیش آمده (به مانند دماغ) تعبیه شده است. قدمت این برج حدود 200 سال پیش بینی می شود.
آسیاب سنگی روستای جنّت بهاباد: روستای جنّت در کوهستان کمکوییه آسفیج واقع شده است که از آثار قدیمی و جذّاب آن می توان به آسیاب سنگی و تنوره آن که جذّابیّت خاصّی در سر در آن طرّاحی شده است، اشاره کرد.
ترمیم و راه اندازی آن با توجّه به کوهستان زیبا، سدّ پرآب و جذّاب حاجی آباد کمکوییه و درختان غول پیکر قدیمی می تواند زمینه توسعه‌ی گردشگری در آن منطقه باشد.

درخت کاج وحشی دهستان بنستان:
آنچه که در روستای بنستان به عنوان یک اثر زیبا و تاریخی باقی مانده، تک درخت کاج وحشی‌ای است که بنا بر نقل بزرگترها عمر این درخت را بیش از 4000 سال تخمین می زنند و در نوع خود بسیار کم نظیر است.
از جاذبه های دیگر این روستا می توان به آسیاب و تنوره بسیار قدیمی روستا، معدود خانه های باقیمانده از بافت قدیمی که با جذّابیّت خاصّی طرّاحی و احداث شده است و مکانی که برای موزه محلّی و چایخانه‌ی سنّتی برنامه ریزی شده است و مجموعه گردشگری و تفریحی و رفاهی در دست ساخت آن اشاره کرد که مرمّت این اماکن با توجّه به پتانسیل موجود در این روستا می تواند زمینه ساز توسعه اقتصادی و اشتغال در این روستا باشد.
سرو وحشی کمکوییه(سبل):
از گونه درختان نادر در جهان است که در ارتفاع بالای 2500 متری می روید. این درختان با نام محلّی سبل در کوههای آسفیج بهاباد(کوه حسن کل) به صورت پراکنده یافت می شود و طبیعت زیبایی را به منطقه داده است.
روستای سبل، محلّی است که چندین درخت تنومند از این گونه در آن با قدمتی چند هزار ساله روییده است (در راه ارتباطی بهاباد - کوهبنان - چهار گداره) و وجه تسمیه این درخت از آن گرفته شده است.
انتهای پیام

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/84352/بهاباد،-دیار-نام-آشنای-دیروز
بستن   چاپ