خبر یزد

آخرين مطالب

شترداري و رابطه آن با اقتصاد کوير نشينان مقالات

شترداري و رابطه آن با اقتصاد کوير نشينان
  بزرگنمايي:

 نام کوير تداعي گر خشکي، بي آبي، خار، شتر، طوفان و شن است و بافق از مناطق گرمسير ، خشک و کويري است و با وجوديکه زندگي در آن جريان دارد اما هنوز شتر داري و پرورش شتر بخشي از زندگي مردم اين ديار است.

از قديم الايام مردم بافق از شتر براي حمل و نقل و کارهاي مازاري مثل خرد کردن نمک ،جو ، گندم و ارزن و همچنين تهيه بلغور استفاده مي کردند.

شتر با مردم کوير خو گرفته و چون مردمان اين سرزمين، سرسخت و مقاوم است و پهنه کوير را به تسخير خود در آورده و با شرايط اقليمي گرم و سوزان و خوردن علف هاي شور سازگاري دارد.

شتر حيواني است نيرومند و تنومند و توان بالا از خانواده نشخوارکننده و با دست و گردني دراز، و بر پشت خود يک کوهان دارد که ساختارش از پيه و چربي است.

اين کوهان، شتر را در شرايط سخت و کمبود آب و علف ياري مي دهد و چون ذخيرگاه مواد غذايي و نگهدارنده آب و چربي در خود است در چنين شرايطي شتر از ذخيره کوهان خود استفاده مي کند و چند هفته بدون آب و عذا دوام مي آورد.

شير شتر نيز نوشيده مي شود و خواص دارويي بسيار دارد که پزشکان براي کاهش قند خون تجويز مي کنند، ولي اين حيوان بيشتر کاربرد بارکشي داشته و اکنون پشم و پوستش نيز براي ريسندگي، پارچه بافي و کفش دوزي کاربرد دارد.

شتران معمولاً تغذيه دستي نمي شوند و اغلب جهت تغذيه متکي بر مراتع هستند هرچند که در برخي از پرواربندي ها شتران نيز تغذيه دستي مي شوند و براي فربه شدن علوفه دستي به آنها داده مي شود.

پرورش اين حيوان در بافق در مراتع و پرواربندي در آغل ها، فقط به خاطر توليد گوشت قرمز است و چون گوشت آن گرم مزاج است مشتريان زيادي دارد و در نتيجه بهره برداران از فروش گوشت شتر سود مي برند.

در دين اسلام گوشت شتر حلال است، اما ذبح آن با ديگر حيوانات حلال گوشت متفاوت است و آن را نحر مي کنند يعني در سينه آن کارد مي زنند و اگر سر آن را مانند گوسفند قبل از نحر ببرند، گوشت آن حلال نيست.

برخي از کارشناسان شتر را از عوامل آسيب رساني به مراتع و پوشش گياهي مي دانند اما شتر داران کمبود ميزان بارندگي سالانه و کم آبي در مناطق خشک و کويري و همچنين وزش بادهاي شديد و طوفان ها را از مهمترين عوامل تخريب مراتع عنوان مي کنند.

***گفتگو با بهره برداران

يکي از شترداران  پرورش شتر را مقرون به صرفه خواند و گفت: اين حيوان کم توقع است و هر نوع گياهي که به مزاق برخي حيوانات علفخوار خوش نمي آيد شتر مي پسندد و از آن تغذيه مي کند.

ماشاالله مير حسيني اظهار کرد: شترها باعث تخريب مرتع نمي شوند چون آنها دائم در حال حرکت هستند و يک جا توقف نمي کنند که آن محدوده تخريب و آسيب رساني شود.

يکي ديگر از پرورش دهندگان شتر هم گفت: در برخي مواقع شتر براي مرتع مفيد است چون برخي درختچه هاي نيمه خشک را هرس مي کند و سال هاي بعد تبديل به درختچه اي نو و پر از شاخ و برگ مي شود.

اکبر شيري افزود: شتر ها يک بوته را کامل نمي خورند و در حين حرکت به چرا مشغولند و از هر بوته مقداري تغذيه مي کنند و به راه خود ادامه مي دهند.

مسوول امور دام جهاد کشاورزي بافق نيز در اين باره  گفت: هم اکنون يکهزار و 200 نفر شتر در مراتع و 400 نفر هم در پروار بندي هاي اين شهرستان پرورش داده مي شوند.

مسعود عسکري به مقاوم و سازگاري اين حيوان با مناطق کويري و گرم و خشک اشاره کرد و افزود: شتر در مزارع و مراتع که علف هاي شور و کم آبخواه مي رويد تغذيه مي کند و به حيات خود ادامه مي دهد.

وي شتر را از کم توقع ترين حيوانات برشمرد و اظهار کرد: اين حيوان مفيد در منطقه گود گوار، آريز،حسن آباد و صادق آباد که از مناطق شورزار شهرستان بافق هستند، چرا مي کند.

مسوول امور دام وطيور و شيلات جهاد کشاورزي بافق خاطر نشان کرد : هم اکنون بيش از 60 بهره بردار بافقي در اين شهرستان به پرورش شتر مشغول هستند.

عسکري ياد آور شد: براي نخستين بار در کشور ايستگاه تحقيقات شتر بافق در سال 70 با هدف تعيين خصوصيات بيولوژيکي شترهاي يک کوهانه، ارزيابي توان توليدي شتر و ارائه راه کارهاي مناسب به منظور افزايش درآمد شترداران شروع به کار کرد.

اين مسوول اضافه کرد: چون اين ايستگاه يک ايستگاه مرکزي تحقيقات شتر است در واقع مي تواند نتايج تحقيقات آن در سطح ملي و بين المللي قابل توسعه باشد.

 طي 10 سال گذشته بطور متوسط هر سال يک نفر بر اثر سانحه رانندگي برخورد با شتر در جاده هاي ورودي و خروجي بافق کشته شده اند.

شتراني که در مراتع رها مي شوند شب هنگام به خاطر نور چراغ خود رو ها ، به جاده ها پر ترافيک نزديک شده و باعث بروز تصادفات دلخراش منجر به فوت مي شوند.

در يکي دو سال گذشته که امور دام جهاد کشاورزي طرح ساماندهي اين حيوانات را اجرايي کرده و بهره برداران هم بايد ديه افراد متوفي ناشي از برخورد با شتر را بپردازند، مراقبت بيشتري صورت مي گيرد تا از بروز تصادف جاده اي با شتران جلوگيري به عمل آيد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/1757/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

فروش امتیاز مسکن ملی توسط برخی سازمان ها، واقعیت یا شایعه؟

نجات 18 نفر از سیل در روستای شادکام بافق در استان یزد

یادواره شهید گمنام در جهاددانشگاهی یزد

دستگیری عامل کلاهبرداری سرمایه گذاری اکسیر فارابی در یزد

استقبال پرشور یزدی‌ها از آیین احیای سنت گلاب‌گیری باغ جهانی دولت‌آباد

چایی‌های قاچاق به مقصد نرسید

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی –خاکی در استان یزد

امداد رسانی گروه‌های جهادی مهریز در سیل/خسارت سیل به 9 منزل مسکونی

بازدید هیات مالزی از کمک ها به زلزله زدگان هرات

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

نجات 18 نفر از سیل در روستای شادکام بافق

تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور

اختصاص 3000 میلیارد ریال اعتبار برای تامین برق پایدار در شهرک‌های صنعتی یزد

دستگیری عامل کلاهبرداری سرمایه گذاری اکسیر فارابی

انتقال چای قاچاق با قطار

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

نخاله‌های ساختمانی مهمترین عامل آسیب زا به طبیعت مهریز

امداد رسانی گروه‌های جهادی مهریز در سیل

نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد رعایت شود

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور حس می‌شود

مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد برگزار می‌شود

توجه جدی به توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان یزد

احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

ریزش و تخریب یک واحد مسکونی فرسوده در شهر یزد بر اثر بارندگی

پیشنهاد افزایش 40 درصدی تعرفه شهریه آموزشگاه‌های آزاد هنری یزد

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

تداوم بارش‌های بی‌سابقه در استان یزد

مصوبات کارگروه توسعه بر زمین مانده است

تامین برق پایدار حوزه‌های برگزاری کنکور سراسری در استان یزد

تداوم بارش‌های بی‌سابقه در یزد

کشف رشوه‌خواری 20 میلیارد ریالی دو نفر از مدیران ارشد استان یزد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!